'Maanfeest belangrijk voor netwerken en eenheid'
12 Sep 2016, 18:17
foto
De leeuwendans en papieren lampionnen ontbraken ook dit jaar niet tijdens de viering van het Chinees Maanfeest in de Witte Lotus. (Foto’s: Ranu Abhelakh)


De jaarlijkse viering van het midherfstfeest of Chinees Maanfeest heeft zondagavond enkele honderden bezoekers getrokken. Ouders met hun kroost, senioren burgers en groepjes tieners liepen rond op het complex van de sportvereniging de Witte Lotus. “Zie dit niet als een feest, maar een samenkomst. Je kunt netwerken, familie ontmoeten en gezellig met elkaar zijn”, zegt Jeffrey Lau, voorzitter van de feestcommissie aan Starnieuws. “Ondanks de crisis, moeten wij positief en optimistisch blijven.”

Lau is blij met de belangstelling van de aanwezigen om het feest gezamenlijk te vieren. De opkomst was iets minder in vergelijking met vorig jaar. De avond werd traditioneel ingeluid met de pagara en leeuwendans van de Chung Fa vereniging. De tafel met gratis papieren lampion was even druk bezocht als de verkoopstands met snacks en Chinese gebakjes, waaronder de traditionele ‘moon cake’. “Gelukkig zien wij nog de eenheid onder de Chinezen”, zegt Lau. Dit is volgens mij hard nodig om het land verder te ontwikkelen.” Als dit stukje wegvalt, weet je dat de economie in elkaar stort. Daarom blijven wij de eenheid en het netwerken steeds stimuleren.” De viering is een goede gelegenheid om de banden te versterken. En de relaties aan te halen met de Surinaamse samenleving, geeft Lau aan.

Tijdens de gezamenlijke viering draait het allemaal om het podiumprogramma. Volgens Lau is geprobeerd om dit zo gevarieerd mogelijk in te vullen. Zo hebben enkele Chinese verenigingen die hun roots hebben in verschillende Chinese provincies, zoals Hainan en Fujian, een stukje van hun cultuur gepresenteerd. Als nieuwigheid is Charlotte’s Balletschool bijgehaald. Een bestaand nummer uit het repertoire werd gepresenteerd. Voor het Maanfeest is de ‘Bamboo village’, een stokkendans in elkaar gezet. Als vast onderdeel hebben het Cultural Art Center, de Chinese Vrouwenvereniging, leerlingen van de Chinese school en enkele personeelsleden van de Chinese ambassade opgetreden.

Liever rustig dan niets
Even leek het alsof door de economische crisis, de jaarlijkse viering niet door zou gaan. De bereidwilligheid van enkele sponsors heeft gemaakt dat de commissie heeft doorgezet. De sponsors zagen het belang in van het continueren van dit feest, geeft Lau aan. “Het promoot familiebanden, vriendschap, cultuur en ook business. Dit wil niemand kwijtraken, maar juist behouden.” Hij heeft de precieze cijfers niet bij de hand, van de binnengekomen donaties (geld en goederen). Vergeleken met voorgaande jaren, was de totale sponsoring uitgedrukt in cijfers, een aantal nullen kleiner. “Sponsors van vorig jaar, hebben dit jaar dubbel hard nagedacht.”

Maar het feest moest doorgaan! De organisatie besloot om verschillende activiteiten, zoals karaoke wedstrijden, die rond het Maanfeest worden gehouden van de lijst te halen. Het uitgebreide podiumprogramma is ingekort, en de technische snufjes erom heen, zoals grote LED schermen zijn weggelaten. “Jammer dat het zo moest, maar liever dit rustige feest, dan helemaal niets.”

Deel cultuur
Elk jaar wordt een lidorganisatie van de overkoepelende Chinese organisatie Suriname Chinese United Association (SCUA) belast met de viering van het festival. Dit jaar was de organisatie in handen van Kong Ngie Tong Tsang. Thomson Cheung, voorzitter van beide organisaties benadrukt het belang van de gezamenlijke viering. Om dit uit te leggen, haalt hij de geschiedenis van het feest aan. Vroeger ging het ook slecht in China. De mensen maakte een koek en offerde dat voor de maan (moon cake), zodat het weer goed zou gaan. Hierna aten zij dit samen op en het leven verliep weer goed. “Bij dit feest gaat het dus voornamelijk om het samenzijn, de eenheid en familie.” Cheung wijst erop dat het Maanfeest deel is van de Chinese cultuur, die weer deel is van de Surinaamse cultuur. “Wij weten allemaal dat het nu slecht gaat in Suriname. Maar ondanks de penarie, moeten wij hoop en geloof hebben.”

Maanfeest wordt jaarlijks op de 15e dag van de achtste maand gevierd en valt samen met de oogstperiode. Dit jaar vieren de Chinezen het feest tussen 15 en 17 september. Er bestaan vele verhalen over de ‘mooncakes’. Een hiervan is het ontstaan van de Ming dynastie in de 14e eeuw. Om de bezetting door buurland Mongolië te beëindigen, wilden de Chinezen een opstand organiseren. Zij schreven de datum van de opstand op papiertjes en verstopten die in de maankoeken. Zij die de koeken aten, kregen zo de boodschap door: ‘Dood de Mongolen op de 15e dag van de achtste maand’.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May