Valies: Regering verklaart oorlog aan vakbeweging
11 Sep 2016, 12:26
foto
Wilgo Valies, voorzitter van de BvL en ALS.


"De brief van de regering om EBS-werknemers te ontslaan als zij doorgaan met hun actie, is een oorlogsverklaring aan de vakbeweging. Dit zullen wij niet accepteren. Wij zijn solidair met de bond bij de EBS. De regering zegt met deze brief dat wanneer werknemers opkomen voor hun vakbondsrechten, zij ontslagen zullen worden." Dit stelt Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS), in gesprek met Starnieuws.

Valies merkt op dat het hek van de dam is als de grootste werkgeversorganisatie in het land zo een besluit neemt. "Hiermee is de oorlog verklaard aan alle werknemers in het land. Bij een verschil van mening tussen de werkgever en werknemer, worden mensen ontslagen. Dit is een vrij brief aan alle werkgevers om werknemers te ontslaan als die opkomen voor hun rechten. Alle regels van de ILO, de Arbeidsorganisatie, worden hiermee met de voeten getreden," meent Valies.

Indien er meningsverschillen zijn over een actie, kan de werkgever naar de rechter gaan, maar om te stellen dat mensen ontslagen zullen worden als zij doorgaan met de actie, is een regelrechte bedreiging. "Dit is pure intimidatie en machtsmisbruik. Als de regering niet terugkeert van dit pad, dan komt er nu een revolutie van de werkers," zegt Valies.

De vakbondsleider voert aan dat de onderwijsbonden en de regering een harde overeenkomst hebben. "Wij staan erop dat deze overeenkomst wordt uitgevoerd. Als wij zullen opkomen voor onze rechten, zal de regering ook overgaan tot ontslaan van leerkrachten," vraagt Valies zich af. De vakbondsleiders zullen bijeenkomen om een krachtig standpunt in te nemen over de nieuwe verwikkeling.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May