Mentaliteitsombuiging
10 Sep 2016, 15:32
foto


Met groot genoegen heb ik het ingezonden bericht van S.Valies met als titel ‘Vijf Oplossingsmodellen’ op de website van Starnieuws gelezen. Ik ben enorm onder de indruk dat een jonge Surinamer (in mijn leeftijdscategorie) zijn gedachte over zaken heeft laten gaan en uiteindelijk vanuit zijn perceptie vijf gepaste oplossingen heeft geformuleerd om de huidige economische situatie in het land het hoofd te bieden. En meneer Valies, ik ben het roerend met u eens dat deze voorstellen kunnen leiden tot duurzaam herstel van onze economie. Maar…in uw stuk miste ik een heel klein maar niet minder belangrijk detail.

Ik haast mij te zeggen dat het niet mijn bedoeling is om de vingers te wijzen in een bepaalde richting als het gaat om de oorzaak en/of veroorzakers van wat in de volksmond bekend staat als de precaire situatie. Surinamers zijn slimme mensen met een goed stel hersenen dus ik mag gerust zeggen dat we weten hoe wij in deze situatie zijn beland. Daar heeft eenieder een eigen mening over, maar dat is een totaal andere discussie.

Ik vind dat het voor een groot deel de verantwoordelijkheid is van de regering om zodanig beleid te maken dat het herstel van de economie van ons mooi land stap voor stap kan worden ingezet. En daarbij zijn ‘all hands on deck’ nodig. In plaats van politieke vuilsmijterij zouden vooral de volksvertegenwoordigers (coalitie en oppositie) de koppen bij elkaar moeten steken en zich kritisch, controlerend en corrigerend moeten opstellen naar de regering.

Een cruciaal deel van deze verantwoordelijkheid ligt echter in handen van het Surinaamse volk. Wij moeten een mentaliteitsshift ondergaan. Het Surinaamse volk is een verwend volk. Lanti musu luku wang fasi gi unu hoor je de mensen vaak zeggen. Maar wat doen wij voor onszelf. Wat doen wij er zelf aan om het als individu en collectief beter te hebben? Is het nu niet de tijd om een productieve houding te nemen en prioriteiten te stellen?

Het is ons democratisch recht als volk om onze misnoegen kenbaar te maken en uiterst kritisch te zijn naar de leiders. Daar sta ik 100% achter. Maar laten wij ook kritisch zijn naar onszelf en er binnen ons vermogen zoveel mogelijk doen om deze situatie dragelijker te maken. Niet bij de pakken neerzitten. ‘Just get up en go.’
Volgens mij Sherwin met zijn voorstellen invulling gegeven aan wat ik bedoel te zeggen met dit schrijven. Mentality shift.... meedoen, meedenken en meehelpen om tot gepaste oplossingen te komen. En vooral kritisch zijn. Vooral de jonge Surinamers! Wij zijn creatief en vindingrijk. Wij zijn kampioenen in het bedenken van dingen en mogelijkheden om onze doelen te bereiken. Laten wij deze skills eens inzetten voor het groter belang en kijken welke impact het heeft op het herstel van ons geliefd Suriname.

'We can’t change the world unless we change ourselves’ (Christopher Wallace)
Ryan Brewster
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May