Wereld woedend om 'grootste' kernproef Noord-Korea
09 Sep 2016, 12:20
foto
De kracht van de ontploffing van de nucleaire kernproeven van Noord-Korea neemt bij elke test toe.


Wereldleiders hebben woedend gereageerd op de vijfde – naar verluidt de grootste- kernproef van Noord-Korea. De Zuiderburen beschuldigen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un van "maniakale roekeloosheid".

China heeft zich “sterk uitgelaten tegen” de test, Japan heeft “onvermurwbaar geprotesteerd” en de Verenigde Staten (VS) heeft gewaarschuwd voor "ernstige gevolgen". De Verenigde Naties (VN) heeft dergelijke tests verboden, maar dit is de tweede kernproef dit jaar. Kim Jong-un zijn stemming is steeds agressiever geworden.

De geïsoleerde communistische natie is getroffen door vijf reeksen van VN-sancties sinds zijn eerste test in 2006. Gesprekken met wereld- en regionale machten hebben gefaald in het in toom houden van het nucleair programma van het Noorden. In zijn verklaring over de aankondiging van de ondergrondse test, heeft Noord-Korea zijn woede geuit over de "herrie van dreiging en sancties ... die wordt geschopt door de VS geleide vijandige krachten" om "uitoefening van het recht op zelfverdediging van een soevereine staat” te voorkomen. De test is gedaan op de nationale feestdag van het land, die de oprichting van het huidige regiem viert. De dag wordt vaak gebruikt voor een show van militaire kracht.

Technisch gezien, zegt Noord-Korea, was de proef gericht op de verdere ontwikkeling van de miniaturisering van kernkoppen, zodat deze op ballistische raketten kunnen worden gemonteerd. In zijn verklaring stelt hij dat Noord-Korea deze nu op eigen kracht zou kunnen produceren, “en net zoveel als hij wil, een verscheidenheid aan kleinere, lichtere en gediversifieerde kernkoppen van hogere slagkracht". In de afgelopen maanden heeft Noord-Korea een reeks ballistische raket lanceringen uitgevoerd. In het verleden heeft hij vaak gezegd dat het doel was om Amerikaanse doelen te raken. Noord-Korea heeft eerder gemaakte vorderingen op "geminiaturiseerde" kernkoppen geclaimd, maar onafhankelijk zijn ze nooit bevestigd.

Noord-Korea is ook boos door een plan van de VS en Zuid-Korea om een anti-raketschild in het Zuiden te installeren. Ook de massale jaarlijkse gezamenlijke militaire oefeningen van de geallieerden, die nog steeds plaatsvinden, kan rekenen op de woede van Noord-Korea. De recente acties van Pyongyang hebben zijn enige bondgenoot China zwaar op de proef gesteld. Beijing heeft de proef van januari veroordeeld en heeft zijn misnoegen over de laatste test ook kenbaar gemaakt. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van China heeft gezegd dat hij een diplomatiek protest zal aantekenen en heeft er bij Noord-Korea op aangedrongen verdere actie die de situatie zou kunnen verergeren te vermijden.

De laatste test is aangekondigd op de staatstelevisie, uren nadat een aardbeving met een kracht van 5,3 op de schaal van Richter zich had voorgedaan in de buurt van de Punggye-ri ondergrondse nucleaire site. Schattingen van de explosieve kracht van de laatste ontploffing variëren. Het Zuid-Koreaans leger zegt dat het ongeveer 10 kiloton was, genoeg om haar tot de "sterkste kernproef ooit" van het Noorden te maken. Volgens andere deskundigen suggereren de eerste aanwijzingen 20 kiloton of meer. De bom die de VS in 1945 had gedropt op Hiroshima, had een kracht van ongeveer 15 kiloton.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May