Cambio's krijgen weer actieve rol in verlaging koers
09 Sep 2016, 00:00
foto
De indicatieve koers van de Centrale Bank van Suriname voor vrijdag.


De cambio's gaan toch weer een actieve rol krijgen om de koers te helpen stabiliseren en omlaag te brengen. President Desi Bouterse heeft intensieve gesprekken gevoerd met cambiohouders. De wisselkoers op de paralallelmarkt was donderdag 'stabiel' rond de SRD 8,50 voor de US dollar. Voor de euro werd SRD 9,50 neergeteld. Het is volgens valutahandelaren merkbaar dat nu er actie wordt ondernomen vanuit de president en Centrale Bank van Suriname (CBvS) er een afwachtende houding wordt aangenomen.

De CBvS heeft voor vrijdag een verhoogde indicatieve koers van SRD 7,73 voor de US dollar. Daarvoor was de koers van de bank SRD 7,65. De CBvS heeft een overlegorgaan gecreëerd van banken, cambio's en organisaties van het bedrijfsleven. Aan alle betrokkenen is gevraagd om rust te helpen brengen op de valutamarkt. Volgens de governor van de CBvS, Glenn Gersie, is er geen reden tot paniek. Hij roept de gemeenschap op om jacht op deviezen na te laten.

Naast de CBvS is de president ook actief bezig met de wisselkoers. Bouterse zei woensdag aan journalisten dat de koers gestabiliseerd wordt, waarna deze omlaag zal worden gebracht. De koers is het grootste zorgpunt van de regering, benadrukte hij. Starnieuws verneemt dat Vereniging van Cambiohouders net als in januari weer via inschrijvingen de koers omlaag zullen helpen brengen. Hierbij zal de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) opnieuw een actieve rol vervullen. Er was kritiek op de rol van de cambio's vanuit onder andere de Surinaamse Bankiers Vereniging en het Bedrijfsleven. Toen governor Gersie aantrad, heeft hij duidelijk gemaakt dat het niet de taak van de cambio's is om de koers te bepalen. Hij introduceerde een veiling via de banken. Uiteindelijk is de koers losgelaten en is naar een recordhoogte gestegen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May