Vijf oplossingsmodellen
08 Sep 2016, 02:36
foto


Ik dacht er als burger van dit land aan, om ook een bijdrage te leveren. Omdat aan de kant zitten en zeggen het gaat niet, geen zoden aan de dijk zou leggen.

Willen we binnen 5 jaar de economie weer goed op poten hebben gezet, dan moeten naar mijn bescheiden mening de volgende zaken worden uitgevoerd.

Voorstel/oplossing 1. Een Cambio zijn winst is SRD. Geen euro en geen US$. Ik ga dit staven met een voorbeeld. Als Ivan een bedrag US$ 100 gaat wisselen krijgt hij SRD 725. Als Robert US$ 100 koopt bij die cambio, dan betaalt Robert SRD 735. De winst van de cambio is SRD 10. D.w.z. dat een cambio bij 200 transacties van US$ 100 op deze wijze SRD 2000 aan winst heeft, doe dat x 30 dagen dan is de winst SRD 60.000 voor een cambio per maand. De dollars of euro's zijn niet zijn eigendom. Dat wil het volgende betekenen:
1. De cambio's zijn verplicht elke dag het geld dat ze hebben gekocht of verkocht te melden aan de Centrale Bank.
2. De winst van een cambio mag en moet alleen in SRD.
3. Elke week moet het geld, de valuta zowel € als $ worden afgedragen aan de Centrale Bank van Suriname. Hierdoor blijft het geld (valuta) in handen van de Staat. De beschikbaarheid van dollars en ook euro's wordt geregeld vanuit de Centrale Bank.

Voorstel/oplossing 2. Terstond stoppen met het uitbetalen van onnodige sociale voorzieningen, het land kan het niet dragen.

Voorstel/oplossing 3. Het uitbesteden van een stuk grond voor het oprichten van de beste landbouwschool in de regio, met expertise uit het buitenland, zodat we in een mum van tijd van een importland naar een exportland veranderen.

Voorstel/oplossing 4. Investeringen plegen voor de export van cassave, water, rijst, fruit, groenten, bloemen, vis (deze producten gaan nooit op).

Voorstel/oplossing 5. Terstond alle boeven die de afgelopen periode hebben gestolen en nog stelen, opsluiten. Het geld dat ze hebben gestolen terugvorderen en nog te betalen leveranciers betalen.

Sherwin Valies (BBA)
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May