Orkaan Newton eist twee levens
07 Sep 2016, 15:47
foto
Orkaan Newton had aan kracht ingeboet toen hij de Mexicaanse hoofdstad La Paz bereikte. (Foto: AFP)


Orkaan Newton heeft aan twee mensen het leven gekost in het westen van Mexico. Hij heeft na zijn aankomst dinsdag gezorgd voor omgevallen bomen en beschadigde elektriciteitsleidingen.

De mensen die zijn omgekomen, bevonden zich ineen vissersboot die is gekapseisd in de Golf van Californië. Drie personen worden nog vermist. Functionarissen zeggen dat de vijf de waarschuwingen om niet de zee op te gaan hebben genegeerd en het ruime sop kozen met hun garnalenboot.

Orkaan Newton heeft windsnelheden van 150 km per uur met zich meegebracht bij aankomst in de staat Baja California Sur. Hij is aan land gekomen in de buurt van de populaire badplaats Cabo San Lucas. Twee jaar geleden, in 2014, heeft de sterkere orkaan Odile ernstige schade aan huizen, winkels en hotels toegebracht. Hoewel sommige ramen van hotels eraan gingen en telefoonlijnen werden onderbroken, is het resort gespaard gebleven van de enorme schade van twee jaar geleden. President Enrique Pena Nieto van Mexico tweette dat Newton slechts "kleine schade aan de infrastructuur" heeft veroorzaakt.

In de gemeente Los Cabos waren twaalf opvangcentra geopend toen de wind maandag laat in kracht toenam. Newton heeft zijn orkaankracht opgedaan over de Stille Oceaan. Maar de duizenden toeristen die in de stad waren, hebben de nacht veilig doorgebracht in hun hotelkamers, zeggen de autoriteiten.

Orkaan Newton heeft aan kracht verloren, terwijl hij zich verplaatste langs het schiereiland Baja California. De orkaan kan weer aansterken als hij weer over de zee gaat en een tweede landing maakt in het noorden van Mexico.

Amerikaanse autoriteiten hebben gewaarschuwd voor plotselinge overstromingen en aardverschuivingen als Newton zich voortbeweegt naar de zuidwestelijke Amerikaanse staat Arizona.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May