Minister Dogojo: Te vaak inbreuk op privacy kinderen
07 Sep 2016, 10:18
foto
Minister Joan Dogojo


Minister Joan Dogojo van Sociale Zaken en Volkshuisvesting wijst alle mediabedrijven en belanghebbenden op het recht van privacy van kinderen. Het komt volgens haar te vaak voor dat dit recht wordt geschonden.

De brief van de minister over deze kwestie.

"Gaarne, maar vooral dringend breng ik het volgende onder uw aandacht. Op maandag 5 september 2016 zijn er beelden verspreid op voornamelijk social media van een jeugdige die een inbraak heeft gepleegd. Herhaaldelijk hebben ook de mediabedrijven zich schuldig gemaakt om herkenbare videobeelden/fotomateriaal van jeugdigen uit te zenden en of te publiceren. Hierover het volgende.

Het opnemen, produceren, uitzenden, versturen, maken en publiceren van herkenbare videobeelden/fotomateriaal van jeugdigen via media (ook social media) is in strijd met artikel 16 van het VN-kinderrechtenverdrag, welk verdrag door ons land is geratificeerd. Aan u zal eventueel toestemming moeten worden verleend voor het maken van deze beelden of het fotomateriaal door de ouders/verzorgers. Gezien onze samenleving een kleine is, is al gauw overal bekend, wie deze jeugdigen zijn. Het stigma en de pesterijen blijven niet uit. Dit heeft tot gevolg dat de videobeelden/fotomateriaal niet het gewenste effect sorteren, waardoor de belangen van de betrokkenen niet zijn gediend door ons als overheid en volwassenen. Ook dit is in strijd met eerder genoemd verdrag, namelijk artikel 3 lid 1.

De Grondwet van de Republiek Suriname stelt nadrukkelijk in artikel 17 dat eenieder (dus ook jeugdigen) recht heeft op eerbiediging van zijn privéleven.

Ik breng nadrukkelijk onder uw aandacht dat het ten strengste verboden is dat de media en andere belanghebbenden zich schuldig maken aan de schending van de privacy van kinderen. Zij hebben immers ook recht op bescherming.

Ik nodig u uit, nota te nemen van de inhoud van dit schrijven en de verschillende verdragen waar ons land partij bij is.

Indien door u gewenst, kunt u door het Bureau Rechten van het Kind nader worden toegelicht. (kinderrechten.sozavo@gmail.com/tel.no: 424385 )

Ik hoop u met het voorgaande voldoende te hebben geïnformeerd."


De minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting,
Mw. J. Dogojo BSc. MPA
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May