Obama zegt ontmoeting met Filipijnse leider af
06 Sep 2016, 13:53
foto
Barack Obama is de eerste Amerikaanse president die Laos bezoekt. (Foto: AP)


De Amerikaanse president Barack Obama heeft een ontmoeting met de controversiële Filipijnse president Rodrigo Duterte afgezegd. Duterte heeft president Obama eerder een "zoon van een hoer" genoemd.

Duterte reageerde op de belofte van de Amerikaanse president om het probleem van drugsgerelateerde buitengerechtelijke moorden in de Filipijnen hoger op de agenda te plaatsen. De Filipijnse leider, bekend om zijn kleurrijke taal, heeft prominenten eerder beledigd, maar deze keer heeft het geleid tot diplomatieke gevolgen. Hij zegt nu dat hij de opmerking betreurt.

"Terwijl de directe oorzaak van mijn sterke reacties de druk van bezorgdheid en angst was die bepaalde vragen hadden opgewekt, betreuren wij het ook dat het overkwam als een persoonlijke aanval op de Amerikaanse president," staat in een verklaring van het kantoor van Duterte. In het verleden heeft president Duterte paus Francis de 'zoon van een hoer' genoemd, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry een 'gek' en heeft hij recent naar de Amerikaanse ambassadeur in de Filipijnen verwezen als een 'homofiele zoon van een hoer'. Zowel hij als president Obama zijn in Laos voor de top van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (Asean).

Obama is na het bijwonen van de G20-bijeenkomst in Hangzhou, China gevlogen naar Laos. Hij zou de Asean-top vragen om de schendingen van de mensenrechten in de Filipijnen hoger op de agenda te plaatsen. Maar voordat Obama maandag vertrok naar Laos, reageerde Duterte in Manila door te zeggen dat de Filipijnen “al lang geen kolonie meer is.”

"Putang ina, ik zal op u zweren op dat forum," zei hij toen, gebruikmakend van een Tagalog zin voor ‘zoon van een hoer' of 'zoon van een wijf’. Aanvankelijk leek Obama de belediging te bagatelliseren. Hij noemde zijn Filipijnse ambtgenoot een “kleurrijk karakter” en zei dat hij zijn assistenten had gevraagd om na te gaan als dit "een tijd is waarin we een aantal constructieve en productieve gesprekken kunnen hebben". Zijn assistenten hebben de gesprekken later geannuleerd.

President Obama’s laatste geprogrammeerde reis naar Azië is niet zonder incidenten verlopen. Hij was ook betrokken bij een protocol-rel met gastheer China over zijn aankomst in Hangzhou.

President Duterte heeft maandag toegezegd dat hij doorgaat met zijn anti-drugs campagne die heeft geleid tot de dood van 2.400 vermoedelijke drugsdealers en gebruikers in de Filipijnen sinds hij in juni is aangetreden. "Velen zullen sterven, velen zullen worden gedood tot de laatste duwboot uit de straten is ... totdat de laatste drugsproducent wordt gedood, zullen we blijven doorgaan," zei hij.

De Verenigde Naties (VN) heeft herhaaldelijk het beleid van Duterte veroordeeld als een schending van de mensenrechten. In augustus hebben twee mensenrechtendeskundigen van de VN gezegd dat Duterte richtlijnen voor de politie en het publiek om verdachte drugshandelaars te doden "aanzetten tot geweld en moord, een misdrijf volgens het internationaal recht".

Deze ronde van de Asean-gesprekken komt tegen de achtergrond van de spanningen over China's territoriale ambities in de Zuid-Chinese Zee. De Filipijnen en de VS zijn de belangrijkste spelers in het debat.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May