China waarschuwt Hong Kong pro-democratie activisten
06 Sep 2016, 10:17
foto
Een aantal jonge democraten is verkozen in de Wetgevende Raad van Hong Kong. (Foto: AFP)


China heeft gewaarschuwd dat eenieder die pleit voor onafhankelijkheid van Hong Kong kan worden gestraft, zeggen staatsmedia. Het bericht komt nadat jonge pro-democratie activisten zetels in de Wetgevende Raad van Hong Kong (LegCo) hebben gewonnen.

De Chinese regering benadrukt dat zij resoluut tegen eventuele onafhankelijkheidsactiviteiten in de raad of daarbuiten is. Velen in Hong Kong zijn in toenemende mate bezorgd over de interventies van Beijing in de politiek.

Dertig pro-democratie kandidaten zijn zondag verkozen in de 70 zetels tellende Legco. Dat zijn er drie meer dan in de vorige raad, wat betekent dat zij het veto behouden voor mogelijke belangrijke constitutionele veranderingen. Minstens zes jonge kandidaten die de zelfbeschikking van Hong Kong steunen, hebben zetels gewonnen.

Onder hen is Nathan Law, een 23-jarige student die een prominente rol heeft gehad in de ‘Umbrella Protests’ in 2014. Hij is mede-oprichter van de Demosisto partij met de welbekende activist Joshua Wong. Verschillende kandidaten werd verboden campagne te voeren voor de verkiezingen, omdat ze niet konden bewijzen dat ze de onafhankelijkheid van Hongkong nog ondersteunen.

De Chinese regering is sterk gekant tegen meer politieke onafhankelijkheid voor Hong Kong. In een verklaring heeft het Chinees departement voor Hong Kong en Macau Zaken opgemerkt dat kandidaten tijdens de verkiezingscampagne openlijk hebben gepleit voor onafhankelijkheid. "Wij staan sterk achter de Hong Kong SAR (speciale administratieve regio) regering om straffen volgens de wet toe te passen," citeert het Chinees staatspersbureau Xinhua de verklaring.

Terwijl Hong Kong een Chinese SAR is, wordt het bestuurd volgens het principe van "één land, twee systemen". Deze regeling geeft de voormalige Britse kolonie een hoge mate van autonomie en maakt het mogelijk om de economische en sociale stelsels tot 2047 te behouden.

De verkiezingen van zondag waren de eerste in het gebied sinds de straat demonstraties in 2014. De ‘Umbrella Protests’ hebben twee jaar geleden centrale gebieden van Hong Kong wekenlang verlamd. De veelal jonge demonstranten van toen pleitten voor meer autonomie voor Hong Kong.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May