Suriprofs wil in twee weken container sturen voor AZP
06 Sep 2016, 00:44
foto


De stichting Suriprofs wil binnen twee weken een container met medische hulpmiddelen en instrumenten vanuit Nederland naar Suriname laten varen. Op initiatief van Jörgen Raymann, ambassadeur Suriprofs, wordt een hulpactie op touw gezet voor het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). De stichting opent een speciaal bankrekeningnummer. Binnenkort wordt er ook een benefietevenement georganiseerd.

AZP-directeur Antoine Brahim om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat hij zondagavond een formele brief heeft ontvangen over de hulpactie. Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid is door Suriprofs ook in kennis gesteld hiervan. Brahim is blij dat zaken nu geformaliseerd worden. Het filmpje dat is vertoond voor de hulpactie heeft veel stof doen opwaaien. Aangegeven werd dat de Intensive Care Unit (ICU) van AZP gesloten was. Dit is categorisch ontkend door de directie in een persbericht.

Brahim onderkent dat de gezondheidszorg in Suriname in ernstige nood verkeert, maar de regering had net een injectie van SRD 25 miljoen gegeven aan AZP toen het filmpje werd gelanceerd. Bovendien waren zaken nog niet gefinaliseerd. Nu hij een formele brief heeft, zal er gericht antwoord gegeven kunnen worden op voorstellen die er gedaan worden. De leiding van het ziekenhuis is bezig met het formuleren van een antwoord. Intussen worden er voorbereidingen getroffen om hulp die door mensen word geboden aan het ziekenhuis, in goede banen te leiden.

Suriprofs maakte maandagavond in een perscommuniqué bekend dat naar aanleiding van de film volop hartverwarmende en hoopvolle reacties zijn binnengekomen. Volgens Raymann is de reportage razendsnel ‘viral’ gegaan: "Binnen de kortste keren zaten we op 30 duizend views. In Paramaribo hebben mensen zich spontaan bij de balie van het ziekenhuis gemeld. Sommigen kwamen direct met hulpmiddelen en materiaal aanzetten, anderen wilden weten hoe ze snel geld konden overmaken. Daarom gaan we nu snel over tot gecoördineerde actie."

Suriprofs wil op korte termijn in Nederland een groot ‘event’ houden om gelden in te zamelen voor het ziekenhuis. Het doel daarvan is om de continuïteit van de medische zorg, met name op de ICU, voor minimaal een half jaar te garanderen. Raymann wil op korte termijn een programma samenstellen waaraan tal van artiesten en sporters hun medewerking verlenen.
Tegelijkertijd is Suriprofs van plan ondersteuning te bieden bij het mobiliseren van belanghebbenden, adviseurs en vrijwilligers om gezamenlijk de problemen in het AZP voor de langere termijn op te lossen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May