Olieprijs stijgt na deal tussen Rusland en Saudi-Arabië
05 Sep 2016, 18:48
foto
Rusland en Saudi-Arabië gaan gezamenlijk werken aan stabilisatie van de oliemarkt. (Foto: Reuters)


De prijs van ruwe olie lijkt te gaan stabiliseren nu top producenten Rusland en Saudi-Arabië hebben afgesproken om gezamenlijk te werken aan de stabilisatie van de oliemarkt. Daarin is ook een productievermindering inbegrepen. De prijzen zijn vandaag met gemiddeld 3% toegenomen.

De ruwe Brent-olie voorraden voor november zijn maandag met US$ 1,12 per vat gestegen naar US$ 47,95. Amerikaanse ruwe olie voor de maand oktober is met US$ 1,11 per vat gestegen naar US$ 45,55.

Saudi-Arabië en Rusland hebben in de marge van de G20-top in China gezegd dat ze een overeenkomst tot oprichting van een task force zullen ondertekenen. De task force moet de beginselen van de oliemarkt beoordelen en moet komen met maatregelen en acties die voor stabiliteit op de markten kunnen zorgen.

De Russische minister van Energie, Alexander Novak, zegt dat de twee landen gaan voor een strategisch energiepartnerschap en dat een hoog niveau van vertrouwen hen in staat zal stellen om de mondiale uitdagingen aan te pakken. De Saudische minister van Energie, Khalid al-Falih, heeft op de televisie laten weten dat hij optimistisch is over de samenwerking met andere producenten voorafgaand aan een vergadering die deze maand in Algiers wordt gehouden. Hij heeft eraan toegevoegd dat bevriezing van de productie niet de enige oplossing is.

De plaatsvervangende kroonprins van Saudi-Arabië heet in de marge van dezelfde top aan de Russische president Vladimir Putin gezegd dat de samenwerking tussen de twee landen voordeel zal brengen voor de wereldwijde oliemarkt.

Brent-olie kwam eind augustus al uit tot boven US$ 50 per vat gestuwd door de vooruitzichten op een gecoördineerde productiebevriezing. Maar de prijzen zijn sindsdien gedaald aangezien weinigen geloven dat de Opec zal handelen. Iran, de derde grootste producent van de Opec, heeft gezegd dat hij zou alleen meewerken aan gesprekken om de productie te verminderen als collega-exporteurs zijn recht om zijn marktaandeel terug te winnen ten volle erkennen.

In een paar maanden is Iran gereed om zijn productie, afhankelijk van de marktvraag, te verhogen naar 4 miljoen vaten per dag, zegt een topfunctionaris van de National Iranian Oil Company. "Zelfs als het succesvol is, zou een bevriezing door de Opec waarschijnlijk op korte termijn positief zijn, maar op middellange termijn negatief blijken voor de olieprijs", schrijven analisten van Morgan Stanley in een notitie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May