Brazilië: Politie gebruikt traangas voor pro-Dilma protest
05 Sep 2016, 15:03
foto
Demonstranten en politie zijn in botsing met elkaar gekomen in wolken van traangas op het Paulista Avenue in Centraal Sao Paolo. (Foto: AFP)


Tienduizenden mensen zijn in Brazilië de straat opgegaan om te demonstreren tegen de regering. Volgens de organisatoren waren er 50.000 mensen - een recordaantal – in Sao Paolo alleen op de been. Het is de zevende dag van protesten tegen de nieuwe president Michel Temer.

De voormalige vicepresident is beëdigd als president nadat de Senaat Dilma Rousseff uit haar functie had gezet. De demonstratie is vreedzaam begonnen, maar de politie gebruikte traangas, verdovingsgranaten en waterkannonnen om de schermutselingen die aan het einde ontstonden uit elkaar te ‘schieten’. Volgens de politie was ze gedwongen om maatregelen te nemen om vandalisme te voorkomen.

Verschillende personen zijn gewond. Sommige demonstranten hebben als reactie met flessen en stenen gegooid naar de oproerpolitie en hebben barricades in brand gestoken.

President Michel Temer die de G20-top in Hangzhou, China, bijwoont heeft gezegd dat de protesten “kleine groepen en geen volksbewegingen” zijn. Volgens hem is de opkomst van de demonstranten “ op een bevolking van 204 miljoen Brazilianen niet representatief.”

De Braziliaanse Senaat heeft vorige week gestemd voor het afzetting van Dilma Rousseff uit het presidentieel ambt. Ze zou hebben gemanipuleerd met overheidsrekeningen om een begrotingstekort van de regering te verbergen. Haar afzetting heeft een einde gemaakt aan de macht van haar linkse Arbeiderspartij gedurende dertien jaar. Rousseff blijft de beschuldigingen ontkennen.

Temer was vicepresident onder Rousseff en onder haar voorganger Luiz Inácio Lula da Silva (bekend als Lula). Hij werd in mei de waarnemend president, nadat Rousseff tijdens haar afzettingsproces was geschorst. Temer is eind augustus beëdigd als president. Hij zal de rest van de tweede termijn van Rousseff, dat zou eindigen in 2019, uitdienen.

Veel demonstranten hebben opgeroepen tot onmiddellijke verkiezingen. Rousseff en haar aanhangers hebben de beschuldigingen consequent een staatsgreep genoemd. De protesten komen ongelegen. Woensdag beginnen namelijk de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May