Het Bufaz debacle: Reactie ministerie van Juspol
05 Sep 2016, 00:36
foto


Het ministerie van justitie en politie heeft met stijgende verbazing en gevoelens van onbehagen kennis genomen van de dreigende inmenging van het geachte DNA-lid Ronald Hooghart in presentie aangelegenheden en dienstvoorschriften van het ministerie van Justitie en Politie (in casu de afdeling Bureau voor Familierechtelijke Zaken (Bufaz) en wenst als volgt te reageren op de overigens zeer ongegronde aantijgingen.

1. Voor alle duidelijkheid moge worden aangegeven dat het ministerie van Justitie en Politie geen personeelsbond kent en het dus zeer misleidend is als wordt aangegeven in een schrijven dat dhr Hooghart voorzitter zou zijn van een personeelsbond van Justitie. Waarschijnlijk wordt bedoeld dat er enkele individuen werkzaam bij het Bufaz, lid zijn van een bond (CLO) welke door het geachte DNA-lid Hooghart wordt geleid.

2. In 2015 heeft het ministerie gelijk met het aantreden van minister Van Dijk-Silos gemeend om middels swot analyses vast te stellen wat de situatie was bij alle afdelingen en dienstonderdelen van het ministerie teneinde te kunnen komen tot een beleidsplan voor de daarop volgende jaren. Bij de zogenoemde strategische sessies zijn alle afdelingen van het ministerie aan de beurt geweest en heeft het personeel zich uitgebreid mogen uitspreken. Ook de leidinggevenden van zowel de afdelingen als het ministerie hebben uitgebreid de zwakten en sterkten, evenals de bedreigingen en kansen mogen bediscussiëren. De sessies hebben geresulteerd in het verkrijgen van inzicht in de chaos cq ernstige wanorde die de jaren daarvoor met name onder het regime van gewezen minister Belfort wortel hebben geschoten en vaste grond hebben gekregen.

Het ministerie heeft aan de hand van de verkregen inzichten een aantal maatregelen op allerlei gebied voorbereid. Een van die gebieden betreft het reguleren van de wanorde rond het presentiegedrag van het personeel. Daartoe zijn er een aantal circulaires rondgegaan en is ter verkrijging van accurate data m.b.t. het presentiegedrag, het inscannen tot norm verheven. Inmiddels scannen haast alle afdelingen probleemloos in en uit en beijvert het ministerie zich om dit jaar nog te bewerkstelligen dat daadwerkelijk ALLE afdelingen zich aan de in en uitscan instructie zullen houden.

3. Het is niets nieuws dat het Bufaz een ernstig zorgenkindje van het ministerie is geweest door de jaren heen. Uit de strategische sessies kwam naar voren dat het management bij Bufaz ernstig heeft gefaald in een aantal opzichten. Het publiek/volk is als geen ander bekend met de werkwijze van deze afdeling. Achterstanden van soms wel 10 jaar in het behandelen van voogdijzaken en andere familierechtelijke aangelegenheden, klantonvriendelijkheid, personeel dat naast het Bufazwerk ook nog autowasserijen en consultancies eropna houdt.

Personeelsleden die met de presentielijsten knoeien en onrechtmatige overuren declareren zijn een kleine greep uit de misstanden bij deze afdeling. (Er zijn ook enkele serieuze en betrouwbare werknemers bij het Bufaz op wie het ministerie zijn hoop heeft gevestigd om de dienst weer tot een waardige dienstverlenende instantie van het ministerie te maken.)

We krijgen vaak taferelen te zien waarbij huilende en verhitte burgers uit hun slof schieten en hun frustraties over de werkwijze van het Bufaz komen uiten op het erf van het ministerie. Als onderdirecteur ben ik soms genoodzaakt in te springen om de gemoederen tot bedaren te brengen en de klachten van het publiek aan te horen. Het geklaag over de trage gang van zaken, onvoldoende transparantie, de slechte dienstverlening en het niet aanwezig zijn van personeel voor zoiets triviaals als het afhalen van een nummer, zijn een kleine greep uit de klachten die we binnen hebben gehad.

4. Het ministerie heeft als algemene beleidsmaatregel, een stringente toepassing van de Personeelswet en de dienstvoorschriften die op momenten extra worden benadrukt door het uitvaardigen van circulaires. Ook het Bufaz is recent door de minister tot twee keren toe aangeschreven de voorschriften over presentie, na te leven. Per 1 september zijn de intekenlijsten voor het Bufaz weggehaald en zijn ook die werknemers verplicht in en uit te scannen, zoals 90% van het Justitiepersoneel al probleemloos doet. Het is zeer onrechtvaardig naar die 90% personeelsleden toe om elitaire groeperingen te hebben die gevrijwaard zijn van het in- en uitscannen. Het is tevens ongehoord dat de rest van het Justitiepersoneel wordt aangesproken op plichtsverzuim en Bufaz-personeel daar niet op zou mogen worden aangesproken, omdat delen van het personeel lid zouden zijn van een bond.

5. Het gebruik van het scanapparaat heeft bij weten van deskundigen niet meer risico's dan het gebruik van een mobiele telefoon of een iPad met touchscreen. Hoe het geachte DNA-lid Hooghart erbij komt om te stellen dat er gezondheidsrisico's aan verbonden zouden zijn, is ons een raadsel.

6. Het ministerie heeft een lijn ontwikkeld m.b.t. het opleggen van tuchtmaatregelen bij geconstateerde en bewezen plichtsverzuim. De ambtenaar wordt te allen tijde in de gelegenheid gesteld zich eerst te verweren. Indien betrokkene meer dan 80 (tachtig) onwettig afwezige dagen heeft, uitbetaald is geworden zonder arbeid te verrichten en het gevoerde verweer niet steekhoudend wordt bevonden, kan aan hem/haar een schorsing worden opgelegd van 3 maanden met stilstand van bezoldiging. Er zijn de afgelopen periode een paar medewerkers geweest die deze tuchtmaatregel terecht opgelegd hebben gekregen. Als u voor de ambtenarij heeft gekozen, dient u de Personeelswet na te leven. U dient de bedongen arbeid te verrichten om uw salaris te kunnen ontvangen. Indien u dat niet doet en geen steekhoudende redenen voor het plichtsverzuim kunt overleggen, zult u tuchtrechtelijk worden aangepakt.

7. Het is bezijdens elke waarheid als wordt aangegeven dat er voor het Bufaz personeel geen luisterend oor zou zijn op het ministerie. Als onderdirecteur Algemeen Beheer heb ik sinds mijn aantreden elke donderdag spreekdag voor het personeel. Meer dan 100 medewerkers hebben er al dankbaar gebruik van gemaakt. Het is mogelijk dat het geachte DNA-lid Hooghart daar niet van op de hoogte is, doch ook Bufaz personeel heeft terzake rechtspositionele aangelegenheden dankbaar gebruik gemaakt van deze spreekdag.

8. Het ministerie ontkent met klem rancuneus, danwel bedreigend bezig te zijn naar het Bufaz personeel toe en zal op de ingeslagen weg verder gaan om alle maatregelen te treffen die noodzakelijk worden geacht om excessen die anarchie in de hand werken, de kop in te drukken.
Tot slot verzekert het ministerie het publiek dat er een algehele reorganisatie in gang zal worden gezet bij het Bufaz, teneinde de dienstverlening naar het publiek toe waardig, transparant, klantvriendelijk en efficiënt te maken.

Het ministerie van Justitie en Politie,
Namens deze
Mr. Drs. Sharmila Kalidien-Mansaram
Onderdirecteur
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May