Paus Francis verklaart moeder Teresa heilig
04 Sep 2016, 12:41
foto
Een man houdt een poster van Moeder Teresa bij het opvanghuis dat ze heeft opgezet in Kolkata. (Foto's: Reuters)


Paus Francis heeft Moeder Teresa, tijdens een ceremonie in het Vaticaan tot heilige verklaard. Moeder Teresa wordt wereldwijd vereerd voor haar werk met de armen in India.

De kerkelijke wereldleider zegt dat St Teresa de ongeborenen, zieken en verlatenen heeft beschermd. Zij heeft wereldleiders beschaamd voor de "misdaden van de armoede die ze zelf hebben geschapen". Tienduizenden pelgrims hebben de heiligverklaring op het Sint Peter’s Plein bijgewoond. Twee wonderbaarlijke genezingen van zieken na de dood van Moeder Teresa in 1997 zijn toegeschreven aan haar voorbede. In India is een speciale mis gehouden in de Missionaries of Charity, de orde die Moeder Teresa heeft opgericht in Kolkata (Calcutta).

Paus Francis heeft de ceremonie voor de heiligverklaring geleid. Kardinaal Angelo Amato heeft een korte biografie van het werk van Moeder Teresa gelezen, waarna hij de paus heeft gevraagd om haar heilig te verklaren in naam van de kerk. Paus Francis heeft daarop geantwoord: "Wij verklaren en definiëren de zalige Teresa van Calcutta tot een heilige en maken haar deel van de heiligen; we schrijven voor ze als zodanig wordt vereerd door de hele kerk."

De paus heeft gezegd dat Moeder Teresa haar leven buigend heeft “voor degenen die links aan de kant van de weg waren gelaten om te sterven.” Zij heeft in hen de door God gegeven waardigheid gezien. Hij heeft eraan toegevoegd: "Ze heeft haar stem laten horen voor de machten van de wereld, zodat zij hun schuld voor de misdaden van de armoede die ze zelf hebben geschapen, zouden kunnen herkennen.” De paus heeft herhaald: "De misdaden van de armoede ze zelf hebben geschapen."

Honderden van de ‘Missionaries of Charity’ zusters hebben het evenement bijgewoond, samen met dertien staatshoofden en regeringsleiders. Zo’n 1.500 daklozen van heel Italië zijn ook in bussen gebracht naar Rome en hebben een plaats gehad op de eretribune tijdens de ceremonie. Ze hebben daarna een pizza-lunch gehad die was geserveerd door 250 nonnen en priesters van de Orde van Zusters van de Liefde.

Grote tv-schermen waren voor de ceremonie in het Vaticaan opgezet bij het Mother House in Kolkata. Moeder Teresa heeft een zusterschap gesticht waarin 19 afdelingen zijn ondergebracht. Ze heeft de Nobelprijs voor de Vrede gewonnen. Maar is ook bekritiseerd. Sommigen hebben een gebrek aan hygiëne geconstateerd in de ziekenhuizen die haar zusterschap managet. Ze zou ook geld van dictators hebben geaccepteerd voor haar liefdadigheidswerk. Moeder Teresa in op 87-jarige leeftijd overleden op 5 september 1997. Drie jaar later werd ze als eerste stap naar heiligheid, zalig verklaard in 2003. Haar heiligverklaring is een middelpunt van het jubileumjaar Mercy van het Vaticaan.

Moeder Teresa werd in 1910 geboren uit etnische Albanese ouders als Agnese Gonxha Bojaxhiu. Ze groeide op in wat nu de Macedonische hoofdstad Skopje is, maar toen een deel van het Ottomaanse Rijk was. Toen ze negentien was, sloot ze zich aan bij de Ierse orde van Loreto aan en werd in 1929 uitgezonden naar India war ze les gaf op een school in Darjeeling onder de naam Therese.

In 1946 verhuisde ze naar Kolkata om de armen te helpen en, na een decennium, zette ze een hospice en een tehuis voor verlaten kinderen op. Ze stichtte in 1950de Missionaries of Charity. Het zusterschap heeft wereldwijd nu 4.500 zusters.
Ze wordt wereldwijd geprezen voor haar werk in de sloppenwijken van Calcutta, maar haar critici beschuldigden ervan dat ze een harde lijn van katholicisme doorvoerde. Het duurt vaak tientallen jaren voor mensen heilig worden verklaard na hun dood, maar paus Johannes Paulus II heeft met de zaligverklaring van Moeder Teresa het proces versneld.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May