Xi Jinping tot G20-leiders: Vermijd holle frasen
04 Sep 2016, 10:32
foto
De president van China, Xi Jinping: Wereldeconomie staat tegenover risico's en uitdagingen. (Foto: Getty Images)



President Xi Jinping van China heeft leiders van de 20 grootste economieën van de wereld aangespoord om "holle frasen" te vermijden bij hun gesprekken over hoe de economische groei te versnellen. Wereldleiders zijn op de jaarlijkse economische top, waarvan China voor de eerste keer de gastheer is.

President Xi stelt dat de wereldeconomie aan het herstellen is, maar wordt geconfronteerd met vele financiële en handels-uitdagingen. Op de top komen ook aan de orde de wereldwijde staalcrisis, de Britse Brexit-gesprekken en belastingen van multinationals zoals Apple.

Volgens president Xi heeft de internationale gemeenschap hoge verwachtingen van de G20-top in Hangzhou als het gaat om de risico's en uitdagingen waarmee de wereldeconomie wordt geconfronteerd. Voorafgaand aan de vergadering heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gewaarschuwd dat het waarschijnlijk is dat zijn voorspelling voor de wereldwijde economische groei dit jaar weer naar beneden zal worden bijgesteld. Het IMF heeft zijn wereldwijde prognoses na de Brexit-stemming al verlaagd tot een bbp-groei van 3,1% in 2016 en 3,4% in 2017.

Voor de Amerikaanse president Barack Obama is het de laatste G20-top, terwijl het de eerste is voor de Britse premier Theresa May. Op een gezamenlijke persconferentie heeft president Obama gezegd dat de eerste taak voor Groot-Brittannië naar aanleiding van het EU-referendum is om "erachter te komen wat Brexit betekent ten opzichte van Europa". Hij heeft eraan toegevoegd dat de Verenigde Staten prioriteit zal geven aan zijn handelsbesprekingen met de EU - bekend als het Transatlantische Handels- en Investeringspartnerschap (TTIP) - voorafgaand aan gesprekken met het Verenigd Koninkrijk.

Premier May zal aan de top uitleggen wat het Brits besluit om de EU te verlaten met zich zou kunnen meebrengen. De Japanse regering heeft op de vergadering een duidelijke waarschuwing gegeven over de mogelijke gevolgen van Brexit voor Japanse bedrijven die actief zijn in het Verenigd Koninkrijk

Staal crisis
China's voortzetting van de productie van goedkoop staal is ook een van de zorgpunten die is aangehaald op de openingsdag van de G20-top. Volgens de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, moet China het probleem van de industriële overcapaciteit aanpakken. Hij zegt dat het "onaanvaardbaar" is dat de Europese staalindustrie in de afgelopen jaren zo veel banen heeft verloren. "Overcapaciteit is een wereldwijd probleem, maar in dit geval gaat het om een specifiek Chinees element."

Hij heeft ook de beslissing van de Europese Commissie om tech gigant Apple een factuur van € 13 miljard voor onbetaalde belastingen voor te schotelen, verdedigd. Volgens Juncker is dit besluit niet gericht tegen de Verenigde Staten. "We baseren onze beslissingen op feiten en op de wetgeving. Dit is geen beslissing tegen de Verenigde Staten van Amerika."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May