Colombia en Farc tekenen deze maand vredesakkoord
03 Sep 2016, 09:44
foto
De Colombiaanse hoofdonderhandelaar van de Farc, Ivan Marquez (l) en de hoofdonderhandelaar van de Colombiaanse regering Humberto de la Calle schudden elkaar de hand, terwijl de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken, Bruno Rodriguez kijkt na de ondertekening van een definitief vredesakkoord in Havanna, Cuba op 24 augustus. (Foto: Reuters)


De president van Colombia heeft aangekondigd dat het vredesakkoord tussen de regering en de FARC-rebellen van het land officieel op 26 september zal worden ondertekend. De overeenkomst maakt een einde aan 50 jaar van conflict dat aan honderdduizenden het leven heeft gekost en miljoenen heeft ontheemd.

Maandag is een wapenstilstand begonnen, maar de deal moet nog duidelijkheid brengen in twee obstakels voordat deze officieel wordt bekrachtigd. President Juan Manuel Santos heeft dit 'misschien wel de meest belangrijke aankondiging' van zijn leven genoemd. “Vrede zal op 26 september in (de Colombiaanse stad) Cartagena worden getekend.” Er is gespeculeerd dat de overeenkomst in het VN-hoofdkwartier in New York zou worden getekend.

In oktober zullen Colombianen in een referendum stemmen over de deal voordat deze tot wet wordt verheven. Minstens 13% van de kiesgerechtigden moeten ‘ja’ antwoorden op de vraag: ‘Steunt u het laatste akkoord om het conflict te beëindigen en een stabiele en duurzame vrede op te bouwen?’.

De Farc, die staat op de Amerikaanse en Europese lijsten van terroristische organisaties, zal een aparte stemming houden op een nationale conferentie. Andere groepen in het gewapend conflict hebben geen deel uitgemaakt van deze vredesbesprekingen.

Het vredesakkoord is na jaren van onderhandelingen in Colombia bereikt. Het omvat: een verplichting dat rebellen de wapens binnen 180 dagen na een definitief vredesakkoord neerleggen; De oprichting van tijdelijke overgangszones en kampen voor de geschatte 7.000 rebellen; Een bepaling dat er geen burgers worden toegelaten in de Farc-kampen om de veiligheid te garanderen; Een bepaling dat VN-vertegenwoordigers alle wapens van de groep zullen ontvangen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May