Slechte participatie Nickerianen in Avond Tweedaagse
03 Sep 2016, 02:28
foto
De groep van 's Lands Hospitaal op de eerste dag van de Avond Tweedaagse in Nickerie.


Voorzitter van de Bedrijven Vereniging Sport en Spel (BVSS) Purcy Olivieira zegt dat hij vrijdagmiddag met een gevoel van onbehagen de Avond Tweedaagse (ATD) in Nickerie is gestart. Het district Coronie heeft met slechts 2800 inwoners, meer wandelaars op de been gebracht dan het district Nickerie met ongeveer 35000 inwoners. Er zijn 37 individuele lopers, 7 meer dan het vorige jaar, maar 55 lopers minder. Er doen slechts 245 mensen mee aan de ATD. Vorig jaar, tijdens de 15e editie deden 300 deelnemers mee.

BVSS komt al 21 jaar naar Nickerie en "als je dat zou koppelen aan onderwijsnormen, dan zou het betekenen dat wij het 21 jaar verkeerd hebben gedaan". Maar hij wil dat absoluut niet geloven. Wat Olivieira wel wil geloven, is dat het ontwikkelingsproces iets langer in dit district duurt, er zal een moment komen dat de samenleving van Nickerie gaat beseffen dat de cijfers van hypertensie, diabetis mellitus en zelfmoord, hoog zijn en dat men ook bewust moet worden waar deze hoge cijfers het gevolg van zijn. Mensen moeten weten dat als zij gaan bewegen, deze cijfers voor 60 procent gaan dalen. Dat is wetenschappelijk bewezen, zegt Olivieira.

Het thema van de ATD is Obisetas is negatieve ballast! Olivieira benadrukt dat bewegen heel belangrijk is voor een gezonde samenleving. Districtscommissaris van Nickerie, Wedperkash Joeloemsingh, kan zich terugvinden in de benadering van Olivieira. Hij brengt onder de aandacht dat om te kunnen produceren, een gezond volk belangrijk is. De route van de eerste dag ging over 9.5 km, terwijl zaterdag de lopers 13 km moeten afleggen.

Edgar van Genderen
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May