Orkaan Hermine geeft Florida opdoffer
02 Sep 2016, 22:39
foto
Orkaan Hermine heeft bijna 300.000 inwoners en bedrijven in Florida afgesneden van elektriciteit.(Foto's: Reuters)


Orkaan Hermine heeft vandaag huisgehouden in de Amerikaanse staat Florida. Bijna 300.000 woningen en bedrijven waren verstoken van elektriciteit, terwijl laaggelegen gebieden zijn ondergelopen. De angst over de verspreiding van het Zika-virus door de poelen stilstaand water die de overstromingen met zich meebrengen, neemt toe.

Het is de eerste orkaan die na elf jaar aan land komt in Florida. Hermine is vanmorgen vroeg in de buurt van de golfkust stad St.Marks, zo’n 30 km ten zuiden van de hoofdstad Tallahassee aan land gekomen. Met winden van 130 km per uur en een verwoestende stormvloed in de kustgebieden, heeft de orkaan de staat verscheurd.

Zware regenbuien en hoge golven hebben delen van sommige gemeenschappen onder water gezet. In delen van de vijf noordwestelijke provincies van Florida waren er verplichte evacuaties. Er is een dode als gevolg van de orkaan gemeld in de noordelijke stad van Florida, Ocala. Een omgevallen boom heeft een dakloze man tijdens zijn slaap gedood in zijn tent.

Hermine is later op de dag afgezwakt tot een tropische storm. Het weersysteem heeft de toerisme-industrie in het noordoosten van Florida ter waarde van US$ 89 miljoen gemangeld. In de middaguren heeft de vierde storm van het Atlantisch orkaanseizoen van dit jaar de grens tussen Georgia en South-Carolina bereikt. De gouverneurs van Georgia, North-Carolina en Virginia hebben voor delen of voor hun hele staat noodsituaties uitgeroepen.

Hoewel de aanhoudende winden zijn verzwakt tot 80 km per uur, volgt de storm op weg naar de Atlantische kust een pad waar tientallen miljoenen Amerikanen leven. De gang van Hermine heeft dan ook geleid tot stormwaarschuwingen die zich uitstrekken naar het noorden tot Rhode Island, zegt het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC).

Hermine kan zich tijdens zijn pad over de Atlantische Oceaan weer versterken en eventueel de zuidoostelijke en de mid-Atlantische staten zondag teisteren met maximaal 38 cm regen. Voor zaterdagavond voorspelt het NHC zware regenbuien die mogelijk de kust van Delaware en New Jersey zullen aandoen.

Met de verwoestingen veroorzaakt door superstorm Sandy in 2012 nog in herinnering, is New Jersey op hoog alert. Hulpwerkers hebben bewoners geadviseerd zich voor te bereiden op overstromingen, harde wind en een sterke stijging van het zeewater. Centra voor noodopvang zijn in stelling gebracht, terwijl zandzakken en generatoren in voorraad zijn opgeslagen. Zoals Hermine zich voortbeweegt buiten de noordelijke kust naar New York, voorspelt het NHC dat de storm woensdagochtend de zee opgaat.

In Florida neemt de bezorgdheid over het stilstaand water toe. Het stilstaand water is immers een broedplaats voor muskieten en Florida is verwikkeld in een strijd tegen de uitbraak van het Zika-virus. "Het is ongelooflijk belangrijk dat iedereen zijn deel doet om het Zika-virus te bestrijden door het stilstaand water te dumpen, hoe weinig dat ook is," heeft Rick Scott, de gouverneur van Florida op een persconferentie gezegd. Hij heeft de mensen ook gewaarschuwd om te letten op omgevallen hoogspanningslijnen en niet te rijden door stilstaand water.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May