Slijngaard: Noodzaak Kustwacht aangetoond
02 Sep 2016, 08:07
foto
Jerry Slijngaard, directeur van de Kustwacht, blikt terug op het driejarig bestaan. (Foto: Raoul Lith)


Directeur Jerry Slijngaard vindt dat de Kustwacht in drie jaar veel operaties heeft uitgevoerd voor de versterking van de economische capaciteit van het land. Met Staatsolie is zorg gedragen voor de veiligheid en milieucontrole tijdens het zoeken naar olie door een aantal buitenlandse bedrijven. Ook is door controle op vissersvaartuigen een bijdrage geleverd om de aanlanding van vis op diverse plaatsen te vergroten. Mensen die ziek zijn geworden op zee, is medische begeleiding gegeven om hen in het ziekenhuis in Paramaribo te behandelen. Verder is de wacht bij ‘search and rescue’ operaties betrokken.

Ondanks het driejarig bestaan is er nog steeds geen wettelijke basis voor het bestaan van de Kustwacht. Slijngaard hoopt door het aantonen dat de Kustwacht reeds een heleboel zaken heeft uitgevoerd, de noodzaak gebleken is. Om te kunnen optreden zal de wet een betere basis geven, maar ook voor contact met internationale organisaties.

Volgens minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken, is de wet reeds aangeboden door de president aan De Nationale Assemblee. Hij heeft het belang van de Kustwacht benadrukt, tijdens de herdenking van het driejarig bestaan. De dienst is verantwoordelijk voor de maritieme veiligheid maar ook voor duurzame bescherming van natuurlijke hulpbronnen en het waarborgen van de biodiversiteit in het maritieme gebied. Noersalim zegt dat de Kustwacht ook heeft bijgedragen aan onderzoek. Samen met de Fransen zijn patrouilles uitgevoerd.

Slijngaard legt uit dat de Kustwacht onder het ministerie van Binnenlandse Zaken valt om het type taken dat wordt uitgevoerd. “In zijn algemeenheid is binnenlandse veiligheid bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en valt deels onder het ministerie van Justitie en Politie”. Slijngaard benadrukt dat het gaat om rechtshandhaving, wat te maken heeft met binnenlandse veiligheid. Het kan altijd in de wet vastgelegd worden dat indien het nodig mocht blijken, er ondersteuning gegeven of gekregen kan worden van Defensie.

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May