Iamgold komt internationaal uit over Saramacca-project
02 Sep 2016, 00:43
foto
Steve Letwin, Iamgold president en CEO bij de ondertekening van de samenwerking met Suriname. (Beeld: René Gompers)


De Canadese multinational Iamgold heeft internationaal bekendheid gegeven aan de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst met de Republiek Suriname ter verkrijging van een belang in het Saramacca-project.
“Deze overeenkomst is een mijlpaal voor het bedrijf. Ik geloof dat de toevoeging van dit project aan Rosebel’s minerale voorraden een lange en wezenlijke ondersteuning zal zijn van onze toekomstige mijnbouwactiviteiten in Suriname," stelt Steve Letwin, Iamgold president en CEO. De ondertekening vond woensdag plaats op het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen.


De voorwaarden van de overname omvatten een eerste betaling van US$ 200.000, die directe toegang tot het terrein mogelijk maakt voor het exploratieteam van Rosebel. Dit geldt ook voor de toegang tot de gegevens van de vorige exploratieactiviteiten te Saramacca, om zodoende een 'due diligence' van het terrein te verrichten. Als Rosebel tevreden is met de resultaten van de 'due diligence', zal US$ 10.000.000 betaald worden, alsook 3.125 miljoen Iamgold-gewone aandelen die in pand worden gehouden en worden vrij gegeven aan de regering van Suriname in drie vrijwel gelijke tranches met tussenpozen van 12 maanden, na de ratificatie van de overeenkomst door Rosebel. Aanpassingen van de koopprijs zullen worden berekend, afhankelijk van het succes van het boorprogramma uitgevoerd door het team van Rosebel gedurende de eerste 24 maanden, maar zal worden afgetopt op US$ 10.000.000.

Levensduur uitbreiden
Het ligt in de bedoeling binnen de komende 24 maanden een 43-101-compliante delfstoffenbron af te bakenen. Het Saramacca-project, ook wel bekend als Anomaly M, is ongeveer 30 kilometer ten zuidwesten van de Rosebel mill en onmiddellijk ten zuidoosten van het Sarafina gebied, waarop optie is verleend aan Iamgold. "Het toevoegen van hulpbronnen die de levensduur van de bestaande infrastructuur bij onze mijnen kunnen uitbreiden, is een van de meest kosteneffectieve manieren om groei te bewerkstelligen. Voorts, gezien het belang van de mijnbouwactiviteiten van Rosebel in Suriname, zal dit project een belangrijke ondersteuning bieden aan de economie van het land," zegt Letwin.

Er vinden al vanaf de jaren 1990 exploratieactiviteiten plaats op het Saramacca-terrein voornamelijk uitgevoerd door Golden Star en later als een joint venture tussen Golden Star en Newmont. Een groot deel van die werkzaamheden was gericht op de ontdekking en de afbakening van Anomaly M, wat het onderwerp was van opeenvolgende Auger- en diamantboorprogramma's waarbij meer dan 50 diamantboorgaten en meer dan 200 augerboorgaten in het anomaliegebied werden afgerond. Evaluatie van dit werk duidt op een verkenningsstreefpotentieel van tussen 8 en 40 miljoen ton, met een gehalte variërend tussen 1,0 en 1,8 g / t Au voor een potentieel van 0,5 tot 1,4 miljoen ounces goud. De potentiële hoeveelheid en het gehalte zijn conceptueel van aard en er is onvoldoende exploratiewerk verricht om een delfstoffenbron af te bakenen. Er zullen aanzienlijk wat exploratiewerkzaamheden op het terrein vereist zijn om over te gaan tot een hulpbronnenfase en er is geen zekerheid dat het exploratiedoel zal resulteren in het afbakenen van een delfstoffenbron. De streefwaarden zijn in overeenstemming met afzettingen die momenteel worden ontgonnen op de aangrenzende Rosebeloperatie van Iamgold, maakt de multinational bekend.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May