India: Meer dan 34.000 verkrachtingen in 2015
01 Sep 2016, 14:22
foto
Vrouwen en kinderen in India zijn bijzonder kwetsbaar voor seksueel geweld en intimidatie. (Foto: AFP)


In India zijn vorig jaar minstens 34.651 gevallen van verkrachting gemeld. Volgens nieuwe cijfers die het Indiase National Crime Records Bureau (NCRB) heeft vrijgegeven, blijkt dat de overgrote meerderheid van de slachtoffers wist wie hun aanvallers waren.

Uit de cijfers die dinsdag openbaar zijn gemaakt, blijkt de slachtoffers varieren van meisjes jonger dan zes jaar en vrouwen boven de zestig jaar. Het grootste aantal van de gevallen van verkrachting, 17.000, heeft zich voorgedaan in de leeftijdsgroep tussen 18 en 30 jaar.

In 33.098 (95,5%) van de 34.651 gemelde gevallen wisten de slachtoffers wie hun vermeende verkrachters waren. De cijfers tonen een lichte daling ten opzichte van de in 2014 gemelde gevallen, 36.735. Vorig jaar zijn er ook 4.437 gevallen van poging tot verkrachting geregistreerd.

Maar hulpwerkers zeggen dat de cijfers waarschijnlijk geen nauwkeurige weergave zijn van de omvang van het probleem. Sigma rond seksuele misdrijven betekent dat veel aanvallen niet worden gemeld. Kavita Krishnan, secretaris van de All India Progressive Women's Association, waarschuwt dat de cijfers met de nodige voorzichtigheid moeten worden geanalyseerd.

"Verkrachting is zwaar niet-gerapporteerd,” legt ze uit. Er zijn ook zaken waarbij consensus schaking als verkrachting wordt gemeld door de ouders van het meisje. "De kern van het probleem is dat structuren in India nog steeds de autonomie van vrouwen beperken, en in het bijzonder seksuele autonomie, vaak gerechtvaardigd in naam van de cultuur."

Seksueel geweld tegen vrouwen in India is in 2012 internationaal op de voorgrond gekomen, na de dood van een jonge vrouw die was verkracht in een bus in New Delhi. De brute aanval heeft binnenlandse en wereldwijde veroordeling veroorzaakt. Het heeft geleid tot wijdverbreide protesten in India over de hoge niveaus van geweld tegen Indiase vrouwen en kinderen.

Seksuele intimidatie en kindermishandeling is zeker een zorgpunt in India, zegt Shreya Jani, die een onderwijs NGO in New Delhi leidt. In het verleden, werd de rapportage en het bespreken van dergelijke misdrijven beschouwd als "taboe", voegt ze eraan toe. Het is bemoedigend om te zien dat nu meer vrouwen deze misdaden melden en zich erover uitspreken. Als Indiase vrouwen zijn we een paradox van kracht en stilte. Ik ben blij dat velen de stilte nu doorbreken.” Toch zegt Jani dat ze bang is om "elk moment van de dag of nacht" door verlaten straten te lopen.

In juni heeft het Indiaas parlement een wet aangenomen om ‘paniek knoppen’ en andere hulpdienst-apparaten te installeren in bussen om de politie te informeren in geval van mogelijk seksueel geweld. Het land heeft ook een regeling getroffen waarbij waarbij alle mobiele telefoons die vanaf 2017 in het land worden verkocht, moeten zijn voorzien van een ‘paniek-knop.’ Vanaf 2018 moeten alle telefoons voorzien zijn van GPS-navigatie-systemen.

Het totaal aantal misdaden tegen vrouwen, met inbegrip van verkrachting, opgenomen door het misdaad bureau komt op 327.394. In dit cijfers zijn ook seksuele intimidatie, iemand proberen uit te kleden, de invoer van de meisjes uit het buitenland, wreedheden door echtgenoten of andere familieleden en ontvoeringen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May