Dogojo: Geld gaat naar mensen die het nodig hebben
26 Aug 2016, 08:51
foto
Minister Joan Dogojo van Sociale Zaken & Volkshuisvesting. (Foto: René Gompers)


Van de SRD 715 miljoen die wordt opgebracht voor het sociale beleid gaat SRD 700 miljoen naar de mensen die het nodig hebben, verzekert Joan Dogojo, minister van Sociale Zaken & Volkshuisvesting (Sozavo). Zij heeft met het specifiek aangeven van hoeveel geld naar welke instantie gaat, gereageerd op de stelling van Assembleelid Krishna Mathoera (VHP) dat onder andere Sozavo opgedoekt kan worden. Mathoera vindt dat een groot deel van wat er op de begroting wordt opgebracht niet bij de doelgroepen terechtkomt.

Dogojo heeft tijdens de behandeling van de suppletoire begroting donderdag breedvoerig uitgelegd waaraan het geld wordt besteed. Ze heeft een aantal opsommingen gedaan. Aan zorginstellingen zoals Huize Ashiana en Estherstichting wordt er ruim SRD 4,8 miljoen besteed, SRD 12 miljoen aan 52 particuliere instellingen die samen 1000 kinderen opvangen, SRD 358 miljoen aan sociale bescherming en armoedebestrijding, 57 miljoen aan kinderbijslag voor 83.000 kinderen, SRD 83 miljoen voor 12.000 mensen met een gebrek en SRD 52 miljoen steun aan sociaal-zwakke huishoudens.

“Ik noem dit zo omdat we betreuren de kwalificaties hier gedaan aan het ministerie en het beleid, en dat men er niet voor heeft geschroomd om op te roepen om het ministerie op te doeken,” geeft Dogojo aan. Dit is volgens haar een enorme miskenning en getuigt van weinig inzicht van de sociale kaart van Suriname. "A sa de wan sani als we de bigisma moni en kinderbijslag pakken en gewoon verdelen onder het volk zonder enig structuur, zonder beleid op los te laten.”

Mathoera blijft bij haar standpunt. “Ondanks dat er zoveel geld is gestopt in het sociale beleid, in het sociaal akkoord blijkt dat het geld niet in de samenleving bij de burger terecht is gekomen die aanspraak maakt op het geld,” voert ze aan. “De minister heeft ook terecht gezegd dat ze strengere controles gaat invoeren op subsidies aan sociale instellingen. Dat is juist waar ik voor heb gepleit. Ik heb berekend dat met al het geld 60.000 Surinamers elke maand tussen de SRD 1200 en 1700 zouden kunnen krijgen.” Dogojo merkt op dat ze duidelijk is geweest. “Voor wat betreft de SRD 715 miljoen aan beleidsprogramma’s komt 700 miljoen zeker terecht bij de doelgroepen waarbij ik in dit kader expliciet kan noemen de SRD 358 miljoen die jaarlijks wordt uitgekeerd aan 55.000 seniore burgers.”

In de tweede ronde van de begrotingsbehandeling kwam NDP-fractieleider André Misiekaba terug op deze kwestie. De oppositie had de vergadering verlaten. Misiekaba hekelde het feit dat Mathoera ministeries wil opdoeken. Hij had geen goed woord over voor de opvatting van Mathoera. Hij is blij dat de minister met feiten zaken heeft weerlegd.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May