Aardbeving verwoest bergdorpen Midden-Italië
24 Aug 2016, 07:07
foto
De straten van de getroffen gebieden zijn veranderd in puinhopen.(Foto's: Reuters)


Een aardbeving heeft vanmorgen vroeg een reeks van bergachtige dorpen over een strook in Midden-Italië verwoest. De beving heeft bewoners onder het puin van heuvels ingesloten. Minstens 37 personen zijn omgekomen en zo'n 150 anderen zijn vermist.

De beving met een kracht van 6.2 heeft zich in de vroege uurtjes van de ochtend voorgedaan toen de meeste mensen sliepen. Huizen en wegen zijn over ongeveer 140 km ten oosten van Rome gemaaid. Een luchtfoto van de hulpdiensten toont dat hele wijken van de stad Amatrice zijn afgevlakt, terwijl de straten van de nabijgelegen Accumoli gevuld zijn met puin. De gebouwen die er nog staan vertonen wijde scheuren als open wonden.

De meeste doden zijn gevallen in het dorp Pescara de Tronto, dat volledig met de grond is gelijk gemaakt. Er wordt gevreesd dat het aantal doden kan stijgen. Ongeveer 100 mensen worden nog vermist in het dorp Arquata del Tronto. De aardbeving heeft het gebied getroffen op een moment dat het vol zit met toeristen. Normaal zijn er weinig toeristen, maar nu in de zomer zwelt het gebied van de toeristen.

Inwoners verwijderden puin met hun blote handen voordat de hulpdiensten arriveerden met grondverzetmachines en speurhonden. "Driekwart van de stad is er niet meer, “ vertelt burgemeester Sergio Pirozzi aan staatsomroep RAI. "Het doel is nu om zoveel als mogelijk levens te redden. Er zijn stemmen onder het puin, we moeten de mensen eruit halen."

De aardbeving heeft schade veroorzaakt aan steden in drie regio's - Umbrië, Lazio en Marche. Volgens de Amerikaanse Geological Survey, heeft de beving zich in de buurt van de stad Norcia in Umbrië voorgedaan. Het Italiaanse instituut dat aardbevingen heeft een beving van 6.0 geregistreerd en zet het epicentrum verder naar het zuiden, dichter bij Accumoli en Amatrice. De schade is groot omdat het epicentrum met 4km onder het aardoppervlak relatief ondiep is. In vier uur tijd zijn 60 naschokken na de eerste aardbeving gemeten, de sterkste met een kracht van 5,5.

Italië zit op twee breuklijnen en is daardoor één van de meest seismisch actieve landen in Europa. De laatste grote aardbeving in het land was in 2009 in de centraal gelegen stad L'Aquila, waarbij meer dan 300 mensen werden gedood. De meest dodelijke beving sinds het begin van de 20e eeuw kwam in 1908, toen een aardbeving gevolgd door een tsunami naar schatting 80.000 mensen in de zuidelijke regio's van Reggio Calabrië en Sicilië het leven kostte.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May