Abdoel: Niet dringende beleidsmaatregelen naar 2017
21 Aug 2016, 08:03
foto
Een overzicht van de suppletoire begroting gepresenteerd door de commissie van rapporteurs.


Assembleelid Amzad Abdoel (NDP), voorzitter van de commissie van rapporteurs, constateert dat de reden om een suppletoire begroting in te dienen niet opgaat voor alle zeventien ministeries. Bij de ministeries van Volksgezondheid, Sociale Zaken & Volkshuisvesting, en Handel & Industrie is de post 'Lonen en Salarissen' onveranderd gebleven, bij het ministerie van Arbeid en Justitie en Politie het bedrag is afgenomen en bij de andere ministeries is er een toename. Hij vindt dat beleidsmaatregelen die niet een topprioriteit hebben naar de begroting van volgend jaar worden verschoven.

De grondslag voor voor de indiening van de suppletoire begroting, plaatste Abdoel vrijdag op een rijtje:
1. Het tekort op lonen en salarissen in de begrotingen,
2. Bezuinigingsmaatregelen die moeten leiden tot efficiënter beheer van de overheidsbestedingen en huidige macro-economische ontwikkelingen,
3. De maatregelen getroffen op het monetaire en wisselkoersfront,
4. Het Herstel- en Stabilisatieprogramma en tussen de regering en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) overeengekomen structureel aanpassingsprogramma.
Abdoel stelde dat de uitgaven beperkende en de inkomsten verhogende maatregelen heel belangrijk zijn om de financiële situatie van het land te verbeteren.

Het Assembleelid ging uitvoerig in op de cijfers die zijn gepresenteerd en beleidsmaatregelen die voor de rest van het jaar zijn opgebracht. Diverse beleidsmaatregelen die opgebracht waren als prioriteit, zijn niet uitgevoerd. Hij stelde voor dat beleidsmaatregelen die zijn blijven staan op de begroting en niet uitgevoerd zullen worden, liever te verschuiven naar het komende jaar. Hij pleitte ervoor om tijdens dit begrotingsjaar alleen die uitgaven te plegen die hoog noodzakelijk zijn en vooral veel aandacht te besteden aan maatregelen die de zwaksten binnen de samenleving helpen om deze periode te overbruggen.

Op de middelenbegroting van Handel en Industrie is een verhoging van SRD 192 miljoen opgebracht. Abdoel wilde meer weten over deze lening bij de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IsDB) voor 'importversterking ten behoeve van het sociaal vangnet'. Minister Gillmore Hoefdraad legde uit dat het gaat om goederen die behoren tot de eerste levensbehoeften. Zij worden geïmporteerd, maar zullen niet gratis worden uitgedeeld. De goederen worden gekocht door distributeurs, waarmee de lening aan IsDB weer terugbetaald zal worden.

"Na de evaluatie van de suppletoire begrotingen kunnen wij vaststellen dat de totale uitgaven op SRD 6.952 miljard, de totale ontvangsten SRD 6.394 miljard met een tekort van SRD 557 miljoen de nieuwe begroting wordt. Dit is een tekort van 2,4% op het BBP. Voorzitter, dit tekort zal sowieso overschreden worden. Het is wel noodzakelijk om dit tekort zo laag mogelijk te houden. Het IMF had voorgesteld om te gaan naar een tekort van 6,4%. Dat zou dan realistischer zijn. De vraag is waarom dat niet gedaan is indien men weet dat het tekort van 2,4% overschreden zal worden. Ik ben de mening toegedaan dat indien we alle onnodige uitgaves op dit moment moeten knippen dat wij dan dat moeten doen," betoogde Abdoel.

De begrotingsbehandeling wordt maandag om 11.00 uur voortgezet.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May