OM geeft advocaten kijkje in de keuken
21 Aug 2016, 00:01
foto
Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday. (Foto: Ranu Abhelakh)


Het Openbaar Ministerie (OM) ziet zich geplaatst voor nieuwe uitdagingen. In het nieuwe Wetboek van Strafrecht zijn er elementen toegevoegd, zoals alternatieve straffen en opties voor straf afhandeling buiten proces. Het OM treft nu voorzieningen om deze toe te passen. “Wij hopen daarom dat de nodige menskracht en middelen gemobiliseerd kunnen worden, zodat er geen valse start gemaakt wordt”, zegt procureur-generaal Roy Baidjnath Panday.

Het vervolgingsapparaat scherpt tegelijk ook de eigen inzichten aan. Het wil effectiever zijn in de begeleiding van personen die in aanraking zijn gekomen met justitie. Of zij die slachtoffer zijn geworden van crimineel gedrag. Baidjnath Panday sprak vrijdag bij de beëdiging van zes advocaten door het Hof van Justitie. Samen met de jeugdpolitie, de Justitiële Kinderbescherming en het Jeugd Opvoedingsgesticht worden plannen gemaakt. Zo wil men bijvoorbeeld via educatieve projecten het gedrag van jeugdige delinquenten positief gaan beïnvloeden.

Het OM heeft ook een overlegforum gecreëerd met de politie en de dstrictscommissarissen (dc's). Dit om afspraken te maken over elkaars werk, met behoud van de eigen bevoegdheden op het gebied van preventie. “Het zijn inspanningen in het kader van de rechtsordehandhaving, die qua aard en omvang complementair zijn aan de openbare ordehandhaving.” Zo is er besloten dat de dc’s met de regiocommandanten via structureel overleg elkaar spreken over bijvoorbeeld geïdentificeerde harden van beginnende criminaliteit. Dit om de nodige interventies te kunnen plegen voor het terugdringen van ongewenst gedrag, zeg Baidjnath Panday.

Overlast
Tegen wetsovertreders zoals lawaaierige feestbussen, die met oververdovend kabaal in de nacht of in woonbuurten toeren, zal worden gehandeld. “De dc’s van Paramaribo hebben deze week laten zien dat zij niet belazerd willen worden en ook geen papieren tijgers willen zijn.” Zo is opgetreden tegen overtreders van de vergunningsbepalingen, die posters overal hadden opgeplakt.

Baidjnath Panday benadrukte dat niet alleen de politie in de voorhoede hoeft te opereren. Er kan samengewerkt worden met actoren in het private domein, zoals buurtwachtorganisaties of het korps van Buitengewone Agenten van Politie. Het OM beseft dat alleen repressief te werk gaan niet voldoende is. Er moeten meer preventieve maatregelen komen, die kunnen bijdragen in het terugdringen van de zogenaamde overlastcriminaliteit. “Het blijft een samenhangend pakket van voorzieningen waarvoor meer menskracht nodig is.”

Om enige verlichting te brengen, werkt het OM ernaar toe om met een verkorte opleiding van start te gaan. Er wordt nu aan een ingekort curriculum gewerkt, dat aan de justitieminister wordt aangeboden voor financiering. “De vooruitzichten zijn goed en er is vooral goede wil om voort te gaan.” Het OM is voornemens om op termijn te decentraliseren naar gebieden met een grote bevolkingsconcentratie, “waar vele vormen van strafbare gedragingen gemeten worden”.

Het OM wil meegaan met de positieve ontwikkelingen in het land, hield de pg de nieuwe advocaten voor. Beter samenwerken en communiceren, zijn kernfactoren om het succes te maximaliseren. “En natuurlijk zal de goede wil alleen van alle actoren niet voldoende blijken te zijn. Want voor sommige verbeteringen is er budget nodig, dat voor het merendeel van de overheid zal moeten komen.” Volgens Baidjnath Panday is er goed overleg met de minister van Justitie en Politie. Hij verwacht dat de nodige besluiten tijdig genomen zullen worden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May