Satca keurt handeling Luchtvaardienst af
20 Aug 2016, 13:13
foto


Een onbevoegde luchtverkeersleider die “al drie jaren gepensioneerd is en ook niet meer in dienst is van de Luchtvaartdienst Suriname” heeft kans gezien om vliegtuigen op de J.A. Pengelluchthaven te laten landen en opstijgen. Dit zegt Associatie van Surinaamse Luchtverkeersleiders (Satca) na een spoed algemene ledenvergadering.

Door het uitvallen van een luchtverkeerleider in de toren op de internationale luchthaven gistermorgen, was het vliegverkeer voor enkele uren totaal gestremd. De Luchtvaartdienst Suriname heeft om het probleem op te lossen een luchtverkeersleider uit Paramaribo laten halen. De Satca keurt deze handeling van de Luchtvaartdienst af. “Dit is een heel serieuze zaak en staan mensenleven op het spel als er een miscommunicatie mocht optreden,” zegt Satca-voorzitter Manoj Ramparichan. Hij voegt eraan toe dat de Satca en zijn leden de pijnpunten vaker hebben gedeeld met de leiding van de Luchtvaartdienst en de stiefmoederlijke behandeling nu beu zijn.

Het hoofd van de Luchtvaartdienst, Faizel Baarn, onderkent het probleem van een tekort aan luchtverkeersleiders. Aan Starnieuws zegt hij dat het probleem het komend jaar zal zijn opgelost. “Verantwoorde trainingen zijn nu gaande omdat dit onsmakelijk probleem zich steeds weer voordoet.” Hij benadrukt dat zij alles blijven doen om de veiligheid binnen de luchtvaart ge garanderen zoals is voorgeschreven. “De Internationale burgerluchtvaart autoriteit is continu in overleg met de daartoe bevoegde autoriteiten in Suriname, precies zoals zij dat altijd ook doet in andere landen.”

Baarn bevestigt dat er gisteren vertraging is ontstaan in het vliegverkeer. “Eén van de medewerkers had zich ziek gemeld, waardoor het tekort ons weer parten heeft gespeeld.” Hij legt uit dat de vertraging van enkele uren “alleszins een indicatie is dat wij niet onverantwoord zijn omgegaan met het probleem.” Volgens de functionaris is er een oplossing bewerkstelligd “binnen de regels van de luchtvaartactiviteiten tegen de achtergrond van veiligheid.” Baarn benadrukt dat zij momenten van ongerief altijd tot het minimale zullen beperken met inachtneming van het aspect van veiligheid. Hij deelt mee dat de minister van Transport, Communicatie en Toerisme vandaag nog een gesprek heeft met de luchtverkeersleiders. “Het ingeslagen pad waarbij alle luchtvaart stakeholders worden betrokken om de vraagstukken die zich voordoen in de sector op te lossen, zal worden voortgezet.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May