NPS neemt uit protest niet meer deel aan wijziging Kieswet
20 Aug 2016, 05:00
foto


De Nationale Partij Suriname (NPS) heeft besloten niet meer deel te nemen aan de beraadslagingen om te komen tot wijziging van de Kieswet. De aanleiding hiertoe is, de recente ontwikkeling over de wijziging van de 'terugroepwet'. Dit heeft NPS-voorzitter Gregory Rusland schriftelijk meegedeeld aan voorzitter van de presidentiële commissie, raadsadviseur Jules Wijdenbosch. De partij stelt dat onder regie van Assembleevoorzitter Jennifer Simons, geheel in strijd met fundamentele beginselen van goed bestuur, de 'terugroepwet' is aangenomen.

De NPS wijst er op dat het de politieke organisaties zijn die personen plaatsen op een DNA-kandidatenlijst. Dezelfde politieke organisaties zijn door deze gewijzigde wet buiten spel gezet, indien zij gebruik willen maken van hun grondwettelijk recht om hun DNA-leden terug te roepen. "En dit alles, ondanks het feit dat u als presidentiële commissie bezig bent een evaluatie te plegen van de verkiezingswetgeving, waar de omstreden wet onderdeel van uitmaakt!," schrijft Rusland aan Wijdenbosch.

Het optreden van de leiding van DNA etaleert volgens de NPS een grove schending van de beginselen van de trias politica, welke zijn verankerd in de grondwet. Het is volgens de NPS een miskenning van de onafhankelijkheid van de rechtsspraak, waarbij het beginsel dat men zich niet mag inmengen in lopende zaken, met de voeten is getreden. "Erkenning van dergelijke beginselen door ons hoogste college van Staat, is fundamenteel voor elke vorm van samenwerking tussen alle betrokken partijen in het parlement," meent de NPS.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May