C-47 kijkt situatie aan tot 30 september
20 Aug 2016, 06:54
foto
Robby Berenstein (rechts) met Lloyd Read en Rudi Baarh. (Foto: René Gompers)


De vakbeweging maakt zich klaar om een halt toe te roepen aan het wanbeleid van de regering. De overheid heeft het vermogen niet om de juiste maatregelen te treffen. Van de werkende klasse wordt geëist dat zij steeds meer inlevert. Als de situatie in het land ongewijzigd blijft, komen de vakbonden op 30 september weer bij elkaar om een strategie te bepalen, deelt voorzitter van C-47 Robby Berenstein mee. “Het is meer dan duidelijk dat zaken zo niet langer door kunnen gaan.”

De C-47 heeft naar aanleiding van de steeds erger wordende economische situatie een bijzonder Assemblee van de Arbeid belegd. Hieraan hebben deelgenomen verschillende besturen en kaders van de aangesloten bonden. Er is extra aandacht besteed aan de kwestie ‘SWM en de EBS.’ “Wat daar gebeurt, is van invloed op alle overeenkomsten, het heeft impact op de hele vakbeweging,” licht Berenstein toe. “De regering toont het onvermogen om geld te halen waar het gehaald moet worden. Er zijn zoveel gevallen van corruptie die men gewoon niet aanpakt. Het scheve belastingssysteem wordt ook niet gewijzigd. De maatregelen die wij hadden voorgesteld en de afspraken die we hadden gemaakt hebben ze gewoon naast zich neergelegd.”

Berenstein merkt op dat het volk niet meer kan inleveren zonder er ooit iets voor terug te krijgen. Alle werkers, of ze nou bij EBS of SWM hun brood verdienen, hebben juist in deze tijd recht op loonsverhoging. Vakbonden hebben zich altijd ingezet voor arbeiders om tenminste voorzien te zijn in bepaalde zaken zegt Berenstein. “Nu wil men knippen in voorzieningen. Voorzieningen die na jaren van intensief onderhandelen zijn bereikt,” haalt Berenstein aan. “Die voorzieningen zijn op basis van het vermogen van het bedrijf tot stand gekomen. Elk bedrijf, als het in staat is, zal zijn werknemers voorzien in bepaalde zaken. Dat wordt nu kapot gemaakt. Maar het afschaffen van die voorzieningen lost de situatie niet op. De regering gaat nu zover om animositeit te creëren tussen ambtenaren onderling en particuliere werknemers. Men bedient zich van allerlei leugens om zaken recht te praten. Deze situatie is alleen maar ontstaan door het onvermogen van de regering om rechtvaardig beleid uit te stippelen en uit te voeren.”

Op de bijeenkomst is besloten dat de vakbeweging zichtbaarder moet worden. De media zullen vaker opgezocht worden om de samenleving op de hoogte te brengen en te houden van wat er werkelijk speelt. De relatie tussen de bonden onderling en de relatie met hun leden moet geïntensiveerd worden. De komende week al komt er een overleg tussen alle bonden aangesloten bij de staatsbedrijven en staatsinstituten, kondigt Berenstein aan. “Acties hebben in deze periode weinig tot geen effect. Maar het is duidelijk dat zaken niet zo door kunnen gaan. We moeten er een halt aan toe roepen. Op 30 september steken we de koppen bij elkaar, komen we met concrete plannen.”

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May