SWM-bond vrijdag in beraad; wel water uit de kraan
18 Aug 2016, 17:13
foto
SWM-bondsvoorzitter Rudi Baarh. (Foto's: René Gompers)


De bond bij de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) heeft vanmiddag besloten 'in beraad' te gaan. Vrijdag zullen de medewerkers zich aanmelden in het gebouw van C-47. De aandeelhouder, de Staat Suriname, vindt dat het bedrijf op dit moment geen salarisverhoging kan dragen. De principe collectieve arbeidsovereenkomst (cao) die was gesloten, is aangehouden. De afdeling verantwoordelijk voor waterproductie heeft dispensatie. De samenleving hoeft niet te vrezen dat er geen water uit de kraan zal stromen.

De bond onder leiding van Rudi Baarh en SWM-directeur Marlon Oosterling hadden reeds afgesproken dat de werknemers SRD 275 verhoging zouden krijgen en een lumpsum van SRD 1200. De bond wilde aanvankelijk een verhoging van SRD 500 en een lumpsum van SRD 1500. Uiteindelijk is na onderhandelen uit de bus gekomen SRD 275 en voor elke maand SRD 100. De principe-overeenkomst is voorgelegd aan de aandeelhouder. Die gaat er niet akkoord mee, terwijl de SWM-bond deze wel heeft geaccepteerd. Het ultimatum dat gegeven was, is vandaag verlopen. Besloten is om 'in beraad' te gaan.

Het bestuur wilde aanvankelijk maandag in beraad gaan. De algemene ledenvergadering vindt dat er te lang is gewacht. De meerderheid heeft besloten dat morgen reeds actie gevoerd moet worden. De aandeelhouder heeft besloten om de cao aan te houden tot volgend jaar. Hier gaat de bond niet akkoord mee. De bond hoopt een positief antwoord te krijgen van de aandeelhouder. Voorlopig is besloten om zich aan te melden bij C-47. "Ik wil een beroep doen op de aandeelhouder om de zaak serieus te nemen. Het bedrijf kan het dragen, dat heeft de directeur ook gezegd. Hij heeft een presentatie gehouden en vindt het vreemd dat de aandeelhouder alles on hold zet", zegt Baarh.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May