Alcoa kondigt gesprek aan met plantage Onoribo
19 Aug 2016, 01:48
foto
Kenneth Gemert, voorzitter onderhandelingscommissie Onoribo.


De Alcoa staat in het geval van plantage Onoribo, nog steeds achter de besluiten van haar dochteronderneming Suralco. Dit heeft zij in een brief kenbaar gemaakt aan de onderhandelingscommissie van plantage Onoribo. De Alcoa heeft haar vertegenwoordiger in Suriname Ruben Halfhuid, gevraagd contact op te nemen met de commissievoorzitter Kenneth Gemert over 'aanvullende vragen'.

De brief, gedateerd 12 augustus, is woensdag per koerier bezorgd. De multinational reageert na ruim een maand op een schrijven van de commissie. “Voor ons betekent het dat de onderhandelingen nu gaan starten,” stelt Gemert om een reactie gevraagd aan Starnieuws. “De Suralco heeft een loopje met ons genomen. Ze heeft ons nooit serieus genomen, nooit iets gegeven, nooit gefaciliteerd. Daarom hebben we rechtstreeks contact gemaakt met de eindverantwoordelijke, de Alcoa. De grote man daar heeft Halfhuid de opdracht gegeven om in contact met ons te treden en aanvullende vragen van ons te beantwoorden. Een soort diplomatieke manier van dingen zeggen.”

Gemert deelt mee dat de hearings en het verzamelen van data over de activiteiten van Suralco, gewoon doorgaan. “We weten wat voor partij de Alcoa is. We gaan er keihard tegenaan. Ze moeten niet denken dat het zo makkelijk zal gaan als voorheen. We zijn heel erg achterdochtig naar ze toe. Als ze zo eerlijk zijn om ons gebied netjes over te dragen, hebben ze geen last van ons. Als ze dat niet doen gaan ze het merken!” De nazaten willen hun gebied terug in de grootte zoals het was in 1901 toen het in bruikleen werd gegeven. De plantage moet gerehabiliteerd worden, de ravage aan het milieu en de giftige stoffen moeten zo gauw mogelijk opgeruimd worden. De nazaten willen ook compensatie voor de geleden schade. “Dat zijn de drie hoofdpunten die we gaan bespreken met Alcoa via meneer Halfhuid. We kunnen op elk moment beginnen zodra hij me belt. We wachten op zijn telefoontje.”

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May