Tirannie van de minderheid verbroken
18 Aug 2016, 12:18
foto


De Nationale Assemblee heeft gisterochtend ten einde raad de maandenlange terugroep-tirannie van de minderheid verbroken. En laat niemand ons volk iets anders vertellen. Zoals Nieuw Front als een bende in februari 2005 - drie maanden voor de verkiezingen- in het holst van de nacht, terwijl de kippen nog op stok waren en vele burgers in diepe rust waren, de democratie wegnam van het volk door een gelegenheids-terugroepwet aan te nemen in DNA, is gisterochtend ervoor gezorgd dat deze ondemocratische daad gecorrigeerd werd.

De nieuwe wet zal preventief werken en overloperij tegengaan. De gelegenheids-terugroepwet van het Nieuw Front had vooral als doel om volksvertegenwoordigers tot ja-knikkers te maken. Deze wet die uit bitterheid - Nieuw Front/VHP was namelijk bitter om het feit dat in 1996 vijf van haar DNA leden waren overgelopen naar de politieke tegenstander - geboren is, zorgt al drie regeertermijnen voor politieke en bestuurlijke chaos. Verschillende rechtszaken tussen parlementariërs en hun partijen zijn nooit afdoend afgehandeld. We noemen u case Winston Jesurrun, case Ajaiso/Pokie en case Sapoen/Chitan.

De destructieve werking van de terugroepwet kreeg in deze regeerperiode een extra dimensie doordat de binnen- en buitenparlementaire oppositie haar verkiezingsnederlaag niet wilt erkennen en als een boze gorilla alles kapot slaat, als de regering maar ten val kan komen en zij de macht kan grijpen. De Nationale Assemblee en haar Voorzitter zijn in dit kader diverse keren voor het gerecht gebracht. Zelfs de Griffie van De Nationale Assemblee moest het ontgelden. De rechter wordt gevraagd besluiten van De Nationale Assemblee te toetsen. Kunt u zich dat voorstellen? Meer nog, de rechter verklaart zich ook nog ontvankelijk.
Alles mag kapot. Als wij maar aan macht komen, redeneert de oppositie met Somohardjo in de spits.

Blind geworden door dit ijdel streven, laten VHP en NPS zich steeds weer pakken door Somohardjo. Dit gebeurde reeds voor de verkiezingen. Toen Somohardjo zijn partners deed geloven dat ze in een samenbundeling het overgrote deel van de regionale zetels zouden behalen en daardoor de President en Vicepresident in de VVV zouden kunnen kiezen. V7 werd uit de grond gestampt. Dat die samenwerking niet op basis van gelijkgerichtheid en/of een ontwikkelingsconcept was, hoeven we u niet te vertellen. De combinatie die Suriname moest redden, kon zichzelf niet redden en viel gelijk na de verkiezingen als een kaartenhuis in elkaar.

Veel prominente V7 leden hebben uit onvrede en ontevredenheid binnen die politieke constellatie het ene politiek huis verwisseld voor een andere. Sommige kopstukken van V7 zijn zelfs uit de politieke constellatie gestapt. Om maar enkele te noemen: Sunil Oemrawsingh, Van Coblijn, Leeflang, Kalidien-Mansaram, vele PL-ers die zich hebben gebundeld in HVB enz. De zaken die spelen binnen de VHP die door mv. Kalidien-Mansaram wereldkundig zijn gemaakt, bent u toch niet vergeten? Een redactioneel artikel uit een lokaal dagblad twee dagen terug heeft ons in niet mis te verstane bewoordingen uitgelegd hoe de papieren tijger, NPS, ervoor staat. Het is voor eenieder duidelijk dat Somohardjo zijn langste politieke tijd heeft gehad. En als hij zijn exit niet op tijd en goed regelt brengt hij de hele PL naar de politieke klippen. Schrijft u dit maar op!

Het is nu dezelfde sluwe Somohardjo die in een politieke strijd verwikkeld is met de populaire en dynamische Raymond Sapoen, die opnieuw VHP en NPS (aangevuld met ABOP) als schoothondjes aan de lijn houdt, om zodoende zijn politieke agenda uit te kunnen voeren.
Somohardjo heeft zijn oppositionele partners in zijn persoonlijke terugroep avontuur gebracht dat niet alleen tijdrovend en geldverslindend is, maar vooral politieke schade aan hen berokkent. Want denkt men dat de coalitie in De Nationale Assemblee onder aanvoering van fractieleider André Misiekaba zal toelaten dat het Instituut van het volk wordt kapotgeslagen om partijpolitieke belangen van een paar machtswellustelingen? Wij denken niet dat de oppositie zo naïef is, maar u weet het maar nooit.

Met de wet die gisterochtend in De Nationale Assemblee is aangenomen, is in elk geval een einde gebracht aan een reeks van rechtszaken die het parlementaire werk al een jaar ophouden. Wij denken ook dat de wet de interne partij democratie zal bevorderen. Partijen zullen op een meer politiek volwassen manier moeten omgaan met hun naar voren geschoven volksvertegenwoordigers.

Gisterochtend heeft Somohardjo al gedreigd om De Nationale Assemblee weer voor de rechter te dagen. Het is duidelijk dat er misbruik wordt gemaakt van het procesrecht. We weten niet wat nu de eis zal zijn. Ook weten we niet of hij opnieuw zijn partners zal kunnen pakken om achter zijn politieke agenda te gaan staan. Wat het ook mag worden, als het ons werk in de weg staat, zullen we ook daarop een gepast politiek antwoord formuleren.

Politieke Ondersteuningsgroep van de Fractieleider van NDP
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May