WOVS bespreekt prijsaanpassingen winkeliers met HI
18 Aug 2016, 01:48
foto
Minister Sieglien Burleson (midden) en haar staf in gesprek met de WOVS.


De Winkeliers en Ondernemers Vereniging Suriname (WOVS) heeft met minister Sieglien Burleson van Handel en Industrie (HI) afspraken gemaakt. In de samenleving heerst onrust over prijsaanpassingen door de winkeliers. Door verhoging van de prijzen door de leveranciers en importeurs, worden de winkeliers onterecht beschuldigd van prijsopdrijving, vindt de WOVS. Dit heeft onder andere gevolgen voor veiligheid van de winkeliers.

“De meeste importeurs en distributeurs passen hun prijzen aan, zonder een bekendmaking te publiceren, waardoor het volk ook niet weet dat de prijzen door de winkelier aangepast moeten worden,” zegt voorzitter Gretl Wolfram aan Starnieuws. Goederen worden opgekocht door winkeliers en die mogen de prijzen met maximaal 20% van de inkoopprijs verhogen. De Economische Controle Dienst (ECD) controleert op basis van oude facturen, onder de veronderstelling dat wat goedkoop is ingekocht ook goedkoop moet worden verkocht. Voor de winkelier is dit echter niet haalbaar, daar het vaker gebeurt dat de verkoopopbrengsten van goederen de aankoop van een nieuwe partij niet kunnen dekken. Door de koopkrachtdaling als gevolg van de hoge koers daalt ook de omzet, terwijl de exploitatiekosten mede door de verhoogde nutsvoorzieningen gestegen zijn.

Een ander aspect is de wijze waarop de controleurs de winkeliers behandelen. Tijdens het gesprek bleek dat er waarschijnlijk individuen zijn die zich voordoen als politie, brandweer, ECD, BOG en controleurs van overige controlerende instanties. Vanuit het ministerie zal gewerkt worden aan het geven van informatie over de bevoegdheden en identificatie van de controleurs.

Wolfram zegt dat HI een algemene waarschuwing zal publiceren gericht naar de winkeliers over hun verantwoordelijkheden het ministerie van HI rakende. Winkeliers die meerdere malen waarschuwingen van het ministerie gehad hebben, en geen verbetering hebben aangebracht, kunnen gesloten worden. De WOVS is het eens dat als een winkelier meerdere malen terechte waarschuwingen heeft gehad en er niets aan doet, dat diens winkel dan gesloten moet worden. Dit is ook oneerlijke concurrentie ten opzichte van anderen, stelt Wolfram.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May