Voormalige Fifa-voorzitter Joao Havelange overleden
16 Aug 2016, 15:12
foto
Joao Havelange was in mei 1916 geboren in Rio de Janeiro.


De voormalige Fifa-voorzitter Joao Havelange is overleden. Hij is 100 jaar geworden. De Braziliaan was voorganger van Sepp Blatter bij het wereldvoetbal bestuursorgaan. Hij heeft van 1974 tot 1998 gediend in die functie.

In 2013 is hij afgetreden als erevoorzitter van Fifa na een onderzoek naar aantijgingen van omkoperij. Het jaar daarop is hij met een longinfectie opgenomen in het ziekenhuis.

Havelange was vanaf 1963 lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), maar moest in 2011 aftreden wegens slechte gezondheid. Hij heeft Brazilië bij de Olympische Spelen van 1936 vertegenwoordigd. In hetzelfde jaar werd hij advocaat.

Als voorzitter van de Fifa heeft hij de Wereldkampioenschappen (WK) uitgebreid van 16 naar 32 teams. Onder zijn ambtstermijn zijn er zes wereldkampioenschappen gehouden. Nochtans is zijn carrière ook blijven steken in een controverse over aantijgingen van omkoperij.

In 2010 zijn Havelange en zijn schoonzoon Ricardo Teixeira in een BBC- Panorama programma beschuldigd van het nemen van miljoenen dollars aan steekpenningen van het Zwitsers marketingbureau International Sport and Leisure (ISL). De steekpenningen zouden zijn betaald om het bedrijf als enige officiële marketeer van de Fifa te behouden.

Met zijn ontslag uit het IOC vijf jaar geleden heeft Havelange een onderzoek naar de ISL-beschuldigingen vermeden. Hij heeft de aantijgingen altijd ontkend. In 2012 is Teixeira afgetreden als hoofd van de Braziliaanse voetbalbond, een positie die hij 23 jaar had vervuld. Hij stapte ook op uit het WK 2014 organisatiecomité nadat hij onder druk kwam van beschuldigingen van corruptie, die hij overigens heeft ontkend.

Evenals bij zwemmen op de Olympische Spelen van 1936, maakte Havelange deel uit van het Braziliaans waterpolo team op de 1952 Helsinki Spelen. Hij was leider van de Braziliaanse delegatie op de Olympische Spelen van 1956 in Melbourne. Het was zijn sport-administratie, vooral het voetbal, waarmee Havelange zijn stempel drukte.

Zijn carrière startte als president van de Metropolitan Swimming Federation in Brazilië. Hij werd ook lid van het Braziliaans Olympisch Comité en trad in 1958 toe tot de International Cycling Union. Na zijn vicepresidentschap van de Braziliaanse Sport Federatie, heeft hij van 1958 tot 1973 gediend als president van deze federatie. En toen werd hij de machtigste man in de voetbalwereld.

In 1974 volgde hij de Britse Sir Stanley Rous op nadat hij was verkozen tot Fifa-voorzitter. Hij kreeg de steun van landen die ongelukkig waren met de Europese overheersing in het wereld bestuursorgaan. Een imposante figuur met doordringende blauwe ogen; zijn slimheid als politicus en zijn bedrevenheid bij het behoud van de macht stelde hem in staat om het Fifa-voorzitterschap gedurende 24 jaar te behouden totdat hij in 1998 werd opgevolgd door Blatter.

Toen Havelange tot voorzitter van de Fifa werd verkozen, telde het hoofdkantoor van het bestuursorgaan in Zürich 12 medewerkers. Maar dat cijfer vertienvoudigde in de komende twee decennia naarmate Fifa's organisatorische verantwoordelijkheden en commerciële belangen groeide. De uitbreiding van het aantal teams voor het WK tot 32 gaf landen uit Azië, Oceanië en Afrika de kans om te schitteren op het wereldtoneel. Kameroen werd het eerste Afrikaans land die de kwartfinales in 1990 bereikte.

Het was Havelange die een reeks van nieuwe toernooien introduceerde, waaronder de wereldkampioenschappen onder-17 (U-17)en onder-20 (U-20) in de eind jaren 1980 en de Fifa Confederations Cup en de Fifa Women's World Cup in de beginjaren 1990.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May