Oppositie protesteert tegen 'nieuwe terugroepwet'
15 Aug 2016, 17:08
foto
Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons wuift bezwaren van de oppositie weg dat een nieuwe wet in behandeling wordt genomen. (Foto: Raoul Lith)


De oppositie vindt dat de initiatiefnemers over de 'Wet houdende gronden en procedure regels voor de terugroeping van volksvertegenwoordigers' een heel andere ontwerpwet hebben ingediend. Mede-initiatiefnemer Assembleevoorzitter Jennifer Simons stelde dat het gaat om een nota van wijziging. De oppositie bleef ernstig bezwaar aantekenen, waarna de vergadering uiteindelijk naar dinsdag 9 uur is verdaagd om Assembleeleden de tijd te geven de nota van wijziging te bestuderen.

De openbare vergadering die aanvankelijk voor 11 uur was uitgeschreven, werd verdaagd naar 12.00 uur. De vergadering werd geopend en gelijk geschorst. Na een urenlange schorsing zou de vergadering eindelijk beginnen. Chan Santokhi, fractieleider van de VHP, tekende bezwaar aan tegen de behandeling van de ontwerpwet. Hij voerde aan dat er een compleet nieuwe wet is gediend. Zelfs de naam is gewijzigd in 'Wet houdende regels voor het beëindigen van het lidmaatschap van De Nationale Assemblee'.

Santokhi voerde aan dat het om een nieuwe ontwerpwet gaat, waarvoor de procedures die zijn opgenomen in het reglement van orde in acht moeten worden genomen. Simons bleef erbij dat het gaat om dezelfde wet, waarbij enkele zaken gewijzigd zijn. Het gaat volgens haar nog steeds om terugroepen van volksvertegenwoordigers. Zij schorste de vergadering om af te stemmen met de voorzitter van de commissie van rapporteurs, André Misiekaba. Na de schorsing zei Misiekaba geen behoefte te hebben aan een bijeenkomst van de commissie. Er zijn drie leden aan het woord geweest. Op basis van opmerkingen zijn er wijzigingen gekomen.

Commissielid Asiskumar Gajadien (VHP) zei dat het overgrote deel van het oorspronkelijke ontwerp is gewijzigd. Hij heeft wel behoefte aan een bijeenkomst omdat het volgens hem om een nieuwe wet gaat. Ook Marinus Bee (ABOP), Carl Breeveld (DOE), Patricia Etnel (NPS) en Ronnie Brunswijk (fractieleider ABOP) plaatsten kanttekeningen. Brunswijk zei dat het lijkt op een persoonlijke zaak om Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan te vrijwaren van terugroeping. Simons merkte op dat hun namen niet staan in de wet. Zij verdaagde de vergadering naar dinsdag en kondigde aan dat er een spreektijdregeling komt. Zij vindt niet dat het om een nieuwe wet gaat.

U kunt de ontwerpwet en de nota van wijziging hier downloaden om een eigen oordeel te kunnen vellen.
pdf-icon.gif Initiatiefvoorstel_terugroeping_volksvertegenwoordigers.pdf     pdf-icon.gif Nota_van_wijziging.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May