Minister Moestadja rekent op arbeidsrust
16 Aug 2016, 01:52
foto
Het nieuw bestuur van de bond bij Telesur was vrijdag op bezoek bij minister Soewarto Moestadja van Arbeid. (Foto: min. Arbeid)


De vakbond binnen het Telecommunicatiebedrijf Suriname (Telesur) moet het voorbeeld tot arbeidsrust geven. Minister Soewarto Moestadja van Arbeid houdt er rekening mee dat de huidige economische situatie in het land druk zal kunnen uitoefenen op bestaande arbeidsverhoudingen. Hij verwacht daarom flexibiliteit, wederzijds begrip en respect van zowel werkgeversorganisaties als werknemersorganisatie bij het onderhandelen over arbeidsvoorwaarden.

Hij vindt dat alle partijen verantwoordelijk zijn om de arbeidsrust te bewaren en daarbinnen te werken aan duurzame inzetbaarheid van zowel ondernemingen als werknemers. Moestadja heeft de vakbond van Telesur gevraagd om in deze een voorbeeldfunctie te vervullen. “Partijen moeten onuitputtelijk met elkaar praten, totdat een bevredigende oplossing wordt bereikt voor beide partijen,” stelt de bewindsman. Als er geen uitweg meer is om een dispuut te voorkomen, kan de Bemiddelingsraad nog hulp en bijstand verlenen, adviseert hij.

Tijdens een ontmoeting vrijdag heeft hij een beroep gedaan op vakbonden om gebruik te maken van de diensten van de Bemiddelingsraad nog voordat tot actie wordt overgegaan. Moestadja wil tegen de achtergrond van de situatie in het land vanuit het beleid meer dan eens goed werkgeverschap en werknemerschap bevorderen, gericht op menselijke verhoudingen.

“Bij de menselijke verhoudingen moet meer aandacht worden besteed aan duurzaam menswaardig werk in overeenstemming met de agenda van de Internationale Arbeids Organisatie over Decent Work.” Alle facetten over arbeid, van arbeidsomstandigheden op de werkplek tot sociaal dialoog over macro-economische onderwerpen, vallen onder decent work. De bewindsman wijst erop dat decent work werkgevers die het op systematische wijze onmogelijk maken dat werknemers zich verenigen, ook moet ontmoedigen. Werkgevers willen collectief onderhandelen vermijden en kiezen ervoor om werkrelaties aan te gaan met contractarbeiders en uitzendkrachten.

De bond bij Telesur zegt dat het fenomeen van uitzendkrachten ook bij Telesur is waargenomen. Ofschoon de bond nog geen standpunt heeft ingenomen hoe hiermee om te gaan, is hij solidair met deze arbeidskrachten. Minister Moestadja zegt dat de conceptwet ‘Terbeschikkingstelling arbeidskrachten door intermediairs’ bij het parlement ligt voor behandeling. De wet, indien aangenomen, zal uitzendkrachten en contractarbeiders rechtsbescherming bieden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May