WOVS bezorgd over effecten loslaten douanekoers
15 Aug 2016, 06:07
foto
Leden van de Winkeliers en Ondernemers Vereniging Suriname (WOVS) in discussie met elkaar.


De Winkeliers en Ondernemers Vereniging Suriname (WOVS) is bezorgd over de effecten van het loslaten van de douanekoers, terwijl de veiligheid nog steeds een heet hangijzer is. Tijdens een discussiedag in De Witte Lotus zondag, hebben leden hun grieven geuit over koers van de invoerrechten die van SRD 4,04 voor de US dollar gegaan zijn naar SRD 7,28. De importgoederen zullen omhoog gaan, terwijl de koopkracht nog meer zal afnemen, zegt voorzitter Gretl Wolfram aan Starnieuws.

Het percentage van de 'cost Insurance & freight' zal ook een rol spelen. “Het gevolg is dat er een cumulatief effect kan plaatsvinden. Iedereen wil er wat op verdienen,” zegt Wolfram. De winkeliers hebben duidelijk gemerkt dat de klant veel minder koopt. "Het domino-effect gaat door. Winkeliers blijven langer met hun producten zitten, hun inkomsten nemen af en er is meer kapitaal nodig voor het inslaan van goederen."

Het verhogen van de brandstofprijs maakt dat leveranciers deze zullen verhalen op de winkeliers. Met een lichte winstmarge worden de kosten doorberekend naar de klant. De winkeliers hebben aangegeven dat de winstmarge zo scherp mogelijk wordt gehouden omdat de rek uit. De ondernemers hebben te kampen met minder omzet, waardoor zij ook niet veel goederen zullen kunnen inkopen. Gevreesd wordt dat er een schaarste zal ontstaan.

Volgens de WOVS zullen in de komende twee weken de prijsverhogingen naar de winkeliers toe duidelijk merkbaar zijn. “De overheid hanteert inkoopprijzenprijzen van het moment bij winstcalculatie. Elke goede ondernemer weet dat hij tegen vervangingswaarde moet calculeren. Zeker in tijden van hoge inflatie. Een wetmatigheid voor het waarborgen van de continuïteit van een onderneming, is een noodzakelijk koopmansgebruik,” legt Wolfram uit.

Inspecteur Carl Cederboom van de afdeling Forensisch Onderzoek was ook aanwezig om de winkeliers de nodige tips over veiligheid te geven. Winkeliers zijn makkelijk het slachtoffer van berovingen. Zij kregen technische wenken om berovingen zoveel mogelijk te voorkomen. De winkeliers zullen nog een presentatie krijgen over veiligheid.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May