NPS-structuren besluiten petitie in te dienen aan regering
14 Aug 2016, 02:02
foto
De NPS'ers zingen 'Hori vaste san yu habi, meki moro bribi kon...' Zij maken zich klaar voor de actie om de regering naar huis te sturen. (Foto: René Gompers)


“Indien zij daartoe niet instaat is, roept de NPS de regering op om haar regeerverantwoordelijkheid terug te geven aan de kiezers en binnen een jaar vervroegde verkiezingen uit te schrijven.” Zo luidt een zin uit de petitie die over enkele dagen aan de regering aangeboden zal worden. De NPS-structuren vinden dat er genoeg gepraat is en hoog tijd geworden is om actie te ondernemen.

De groene partij heeft naar aanleiding van de verhogingen op brandstof en het loslaten van de douanekoers, zaterdag een spoedvergadering gehouden in Grun Dyari. De structuren zijn zeer verhit en hebben duidelijk gemaakt dat ze de situatie meer dan zat zijn. De bijeenkomst heeft geresulteerd in een door de structuren opgestelde petitie, de oproep aan de Assembleeleden om nog scherper voor de dag te komen, de partij zichtbaarder te maken in de samenleving en om straatacties te voeren. “Het volk is moe van het horen van hoe slecht het gaat in het land. Er is genoeg gepraat want de regering doet toch wat zij wil. Het is tijd voor actie. Er moet iets gebeuren!”

De structuren zijn nuchter over de kans van slagen. Zij beseffen dat het een moeilijk karwei wordt want “wie denkt dat Bouta zonder slag of stoot gaat aftreden, mag het vergeten.” Zij geven voorzitter Gregory Rusland mee dat de partij in samenwerking met andere organisaties meer kans van slagen heeft. “Men wil vanwege de omstandigheden meer actie zien, om de regering in duidelijke taal erop te wijzen, dat de situatie niet langer zo door kan gaan,” beaamt Rusland. “De rek zit er echt uit, men raakt wanhopig, paniekerig. We zien wat er gebeurt in andere landen zoals Venezuela.” De leden hebben aangedrongen dat het niet zal blijven bij de petitie. Vroeg of laat zullen er straatacties moeten komen maar een petitie is een goed begin. “We nemen enkele dagen de tijd om zoveel mogelijk NPS'ers te laten tekenen. Maar eenieder die het met de petitie eens is, mag komen zijn handtekening plaatsen.”

Rusland kondigt aan dat de NPS zichtbaarder zal worden in het veld. Vanwege het systeem in het parlement krijgt de partij weinig kans om zaken aan de kaak te stellen. Er komen buitenparlementaire acties. Rusland merkt op dat de kritiek op de partij zwaarder zal worden. “Ze zullen het gooien op hoe klein de partij is met twee zetels. Maar de partij was eens in een situatie waarbij het nul zetels had. De NPS is sterk teruggekomen. De geschiedenis herhaalt zich. Dat we sterk terugkomen, staat vast, het wanbeleid van de regering helpt een handje maar we zullen keihard moeten werken.” De structuren hebben het besluit met groot genoegen verwelkomd. Ze zijn blij dat de partij nu “eindelijk wakker geworden is” en hebben toegezegd hun medewerking te verlenen om het grotere doel te bereiken: Bouterse wegsturen en Suriname uit de crisis halen.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May