Fidel Castro woont gala voor 90e verjaardag bij
14 Aug 2016, 03:43
foto
Fidel Castro is gezien samen met zijn broer Raul en de Venezolaanse president Nicolas Maduro.(Foto: Reuters)


De voormalige Cubaanse leider Fidel Castro heeft een zeldzame publieke verschijning gemaakt op een evenement om zijn 90ste verjaardag te vieren. Hij is met zijn broer, president Raul Castro en Cuba's bondgenoot, de Venezolaanse president Nicolas Maduro, verschenen op een gala in het Karl Marx theater in Havana.

In zijn eerste publieke optreden sinds april leek hij zwak en is hij blijven zitten tijdens het evenement. Fidel Castro, die in 2008 afstand heeft gedaan van het presidentschap, had eerder de Amerikaanse president Barack Obama aangevallen in een krantenkolom. Hij heeft Obama bekritiseerd dat hij zijn excuses niet heeft geboden aan de mensen in Hiroshima voor de atoombom die de Verenigde Staten (VS) in de Tweede Wereldoorlog op de Japanse stad heeft neergelaten. Obama heeft Hiroshima in mei bezocht. “Hij miste de woorden om vergeving te vragen voor de moord op honderdduizenden mensen,” schreef Castro.

De banden tussen de VS en Cuba zijn hersteld onder president Raul Castro, maar na een bezoek van Obama aan Havana in maart, schreef Fidel Castro dat "we het wereldrijk niet nodig hebben om ons iets te geven". Het gala in Havana heeft zich gericht op de belangrijke momenten van het leven Fidel, met inbegrip van de CIA gesteunde invasie poging in de Varkensbaai in 1961.

Er is ook een groot straatfeest vrijdag laat gehouden in de hoofdstad en toen de klok middernacht sloeg was er vuurwerk.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May