SOC: Er moet meer gedaan worden voor topprestaties
14 Aug 2016, 00:01
foto
Het team van Suriname tijdens de openingsceremonie. Van l-r: Evita Leter, Astra Singh, twee Rio asistenten, Johan Nekrui, Yashwant Daryanani, Yigal Kopinsky, Sören Opti Irfan Djabar en Anthony Nesty. (Foto: SOC)


De delegatie van het Surinaams Olympisch Comité (SOC) zal niet blijven in Rio voor de sluitingsceremonie. "Het SOC maakt deel uit van het IOC en is daarom op de eerste plaats trots op het feit dat Suriname als natie heeft kunnen participeren op dit ultieme forum van sportmanifestaties. Sommige landen zijn er niet bij. Daarnaast zijn wij uiteraard niet tevreden met de 'opbrengst' omdat je altijd hoopt dat op zijn minst het persoonlijke record wordt verbeterd. We zijn realistisch genoeg om te beseffen dat dit niet zo makkelijk is als het lijkt. Vooral niet op een dergelijk forum.

Dit zegt secretaris-generaal van het SOC, Astra Singh, om een reactie gevraagd aan Starnieuws. Op het onderdeel zwemmen (50m freestyle) is het Renzo Tjon A Joe gelukt om zijn personal best te verbeteren en het Surinaams record scherper te stellen. "Elke sport heeft zijn eigen uitdagingen en het is daarom niet te doen om mogelijkheden en prestaties volgens dezelfde maat te meten. Het SOC is er zich van bewust dat er nog meer aan de weg moet worden getimmerd als er sprake moet zijn van topsport en topprestaties op regionaal, continentaal en olympisch niveau."

Alle zes atleten hebben hun uiterste best gedaan en zijn zij ook opgevallen op wereldniveau, zegt Singh. Dit is ook mede vanwege de internationale media die de zichtbaarheid naar de diverse landen mogelijk heeft gemaakt. Bovendien hebben deze internationale media via interviews met de atleten en coaches veel meer positief licht wereldwijd op Suriname laten schijnen dan elk ander internationaal forum. "Daarnaast hebben de Surinaamse media er ook voor gezorgd dat de gemeenschap continu op de hoogte werd gehouden en op die manier heeft team Suriname veel support (op afstand en toch dichtbij) ondervonden," benadrukt de SOC-topper op.

Het SOC ziet de deelname aan de Rio 2016 Olympische Spelen als een basis en goede ervaring voor de zes atleten om zich verder te bekwamen. "Daarnaast zijn deze atleten een voorbeeld voor onze jongeren in doorzetting en discipline. Wij zijn dankbaar voor de ondervonden support naar hen toe en rekenen erop dat ze dat blijven ondervinden," zegt Singh. Zij vertrekt zondag met enkele sporters terug naar huis. De Chef de Mission, Oscar Brandon, de atleten en pers blijven nog een paar dagen in Rio. Brandon moet enkele administratieve zaken afwikkelen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May