President vraagt om cao EBS aan te houden tot 2017
13 Aug 2016, 15:09
foto


President Desi Bouterse heeft in hoogst eigen persoon in een brief een dringend beroep gedaan op alle partijen bij de Energie Bedrijven Suriname (EBS) om de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) die gesloten is, aan te houden. Hij voert aan dat het gaat om nationaal belang. Eerder had minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen als gedelegeerde van de aandeelhouder, ook aangegeven dat de principe-overeenkomst moest worden aangehouden.

De bond bij EBS, onder leiding van Steve Geerlings, was niet akkoord gegaan met het verzoek van de minister. Ook de raad van commissarissen hield de bewindsman voor dat afspraken zijn gemaakt die moeilijk teruggedraaid konden worden. Starnieuws verneemt dat de president heeft aangegeven dat een loonsverhoging en lumpsum nu niet gedragen kan worden.

De totale schuldpositie van de EBS is ruim SRD 1,5 miljard. De subsidie voor dit jaar is bijkans SRD 415 miljoen voor de operationele kosten. Er zijn enorme investeringen nodig om stroom te blijven garanderen. Bouterse heeft gevraagd om in nationaal belang het goedgekeurde principe-akkoord aan te houden en weer in 2017 op tafel te leggen. Door de overeenkomst zullen de personeelslasten zodanig toenemen dat honderden werknemers afgevloeid moeten worden.

Vanavond zullen de bond, de directie en de raad van commissarissen vergaderen over de situatie. De lumpsum die afgesproken was, moet uiterlijk maandag 15 augustus worden uitbetaald. Het salaris zou per eind augustus worden verhoogd met SRD 500.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May