Santokhi: Gezamenlijk strijden tegen wanbeleid regering
13 Aug 2016, 00:00
foto
VHP-voorzitter Chan Santokhi tijdens de structurenvergadering vrijdagavond. (Foto: René Gompers)


"De VHP zal het overleg voortzetten met andere politieke partijen en sociale partners om gezamenlijk te strijden tegen het wanbeleid van de regering. Eenheid maakt macht, er is nog hoop, er is nog geloof. Maar niet in deze regering en haar beleid, maar in de VHP."

Dit zei VHP-voorzitter Chan Santokhi vrijdagavond in het partijcentrum, waar het beleid van de regeringen Bouterse I en II werd geëvalueerd. Santokhi somde op waar het land volgens hem zes jaar geleden stond: "Een veilig land; sterke rechtsstaat en een onafhankelijke rechterlijke macht; sterke internationale samenwerking; een stabiele economie en economische groei; voldoende middelen in staatskas; internationale reserve van meer dan USD 700 miljoen; internationale investeerders als Iamgold en Newmonth in de goudsector; sterke SRD; goede ratings en positionering van Suriname op internationale beoordelingslijsten van veiligheid en mensenhandel; financiële rating; mensenrechten; democratie; bestrijding terrorisme; we hadden productie en we waren een gerespecteerd soeverein land.

De VHP-leider gaf aan wat de positie van het volk was: "U had een per capita inkomen van ruim USD 7000; uw SRD had waarde; er was koopkracht; u kon sparen; u kon reizen; u kon alles kopen; u kon overal valuta kopen voor 3,35 SRD voor 1 US-dollar; Veiligheid was gegarandeerd; kinderen hadden een goede toekomst; er was vertrouwen; U had uw trots als Srananman.

De huidige positie
"Waar staan we nu, wat is er gebeurd met Suriname als land: Van het 17e rijkste land tot een van de armste landen in de regio; 3 miljard US dollar extra inkomsten verdampt; 1,2 miljard US dollar opgemaakt; internationale reserve bijna leeg; staatskas is leeg; het land wordt gedraaid op leningen, waarvan niet duidelijk is hoe die afgelost zullen worden; Een ding is duidelijk, u zult het moeten aflossen. Inflatie 64%, 3 na hoogste in de regio; Koers USD t.o.v. SRD 7,50; Suriname is een machtsstaat aan het worden; de rechterlijke macht wordt ondermijnd; Geen veilig land meer; op alle internationale beoordelingslijsten zijn wij gedaald; de regering maakt van dit land een schurkenstaat," stelde Santokhi.

De politicus zei dat beloofd was een goed en integer bestuur en met goede inzet van de voldoende middelen zou iedereen nu een huis hebben. Iedereen zou werk hebben en er zou geen armoede zijn. "Maar men heeft ons bestolen, wij zijn geworden tot een van de corrupte landen in de regio."
De koopkracht van de burgers is gedaald; het salaris heeft geen waarde meer; pensioen en AOV, kinderbijslag zijn verdampt; werkloosheid is toegenomen, sociale problemen nemen toe; importeurs kunnen moeilijk importeren; angst en onveilig gevoel, broodvrees; rancune; intimidatie; geen goede gezondheidszorg; medicijnschaarste; studiekosten onbetaalbaar. De regering heeft u arm gemaakt. De regering maakt van u een bedelaar."

Bedrog en leugens
De regering ontbeert goed leiderschap volgens Santokhi. De leiderschapscrisis werkt door naar het beleid. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is binnengehaald dat bepaalt wat er gebeurt. Deze regering is volgens de voorzitter van de oranjepartij kampioen in manipulatie, bedrog en is middels leugens aan de macht gekomen. "Maar het volk heeft er nu genoeg van. Men heeft de regering al door en het volk zal haar afstraffen." Telkens als er een regering met NDP-signatuur aan de macht is, wordt er volgens Santokhi een crisis gecreëerd. De VHP heeft redding helpen brengen en is er nu ook weer klaar voor. "Er moet herstel van vertrouwen komen. Een deskundig en integer team van bestuurders; sterk en integer leiderschap; versterking van de rechtsstaat; versterking van de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht; voeren van een beleid op basis van de principes van goed en behoorlijk bestuur; Intrekken c.q. aanpassen van wetten en besluiten, die in strijd zijn met de ontwikkelingsdoelen van het land en de belangen van de samenleving en het functioneren van de rechtsstaat; oplossen van de crisis op basis van gedegen planning met de juiste prioritering, de juiste maatregelen met het principe van dialoog en samenwerken."

Stabiliseren van de economie met goede samenwerking van nationale en internationale financiering instellingen en niet op basis 'ik ga de koers verlagen', is een van de prioriteiten. Santokhi vindt dat er een internationale samenwerking moet komen om alle corruptie gevallen te onderzoeken. Hij bleef ook stil staan bij de ontwikkeling van het land en inzetten van diaspora en equity capital voor de investering en ontwikkeling in Suriname. "Dit is niet het Suriname wat wij willen, dit is niet wat wij als volk verdienen, dit is niet wat onze kinderen verdienen. Dit is niet wat de vrouwen verdienen, dit is niet wat senioren burgers verdienen, dit is niet wat ondernemers verdienen. Zo kan het niet langer."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May