Alle ministers zijn een heel jaar op hun post gebleven
12 Aug 2016, 00:33
foto
De regering-Bouterse II is in tact gebleven, ook al is DOE uit de coalitie.


De regering Bouterse II zit vandaag precies een jaar aan. Alle ministers hebben het tot nu toe gered om aan te blijven zitten, hoewel vaak werd aangegeven dat bewindslieden vervangen zouden worden. Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen heeft het ook overleefd, door niet mee te gaan met zijn politieke partij DOE, die uit de coalitie is gezet.

De ministers die hierna vervangen worden, kunnen opteren voor het salaris van een departementsdirecteur, als zij nog geen 60 jaar zijn. De maximale bezoldiging van een directeur van een ministerie is SRD 9.044 per maand. Hierop komt nog 10% representatietoelage (SRD 904). De bewindslieden hebben recht op 20% onderstand op SRD 18.088 (bezoldiging minister). Dit komt neer op SRD SRD 3.617. Daarnaast krijgen ze ook pensioen. Dit bedrag is afhankelijk van hoe lang iemand minister is geweest. De pensioenuitkering is 2% per maand afhankelijk van het aantal maanden dat de persoon gediend heeft. Voor een jaar ministerschap is het pensioen SRD 360 per maand. Met de heffingskorting kan een minister die opteert om te blijven bij de overheid rekenen op een bedrag van meer dan SRD 14000 bruto per maand. De ziektekosten blijven geldig voor de bewindspersoon en partner voor het hele verdere leven.

In een jaar tijd heeft de regering zich bijzonder onpopulair gemaakt. Het loslaten van de wisselkoers in november vorig jaar, het aanpassen van de energietarieven, de verhoging van de brandstofprijs die geleidelijk aan omhoog zal gaan en het loslaten van de douanekoers, is als een mokerslag gekomen op de samenleving. In september is weer een verhoging van de stroomprijs op schema. Binnen een jaar is de Surinaamse munt met ruim 65% in waarde afgenomen. De depreciatie van de munt is na de maatregelen van woensdag alleen maar toegenomen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May