Gajadien hekelt betaling aan Alcoa door Financiën
12 Aug 2016, 03:06
foto
Assembleelid Asiskumar Gajadien vindt het niet in de haak dat de regering de Amerikaanse multinational Alcoa heeft betaald voor de stroomrekening. (Foto: Raoul Lith)


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, antwoordt op indringende vragen van Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) dat aan de Amerikaanse multinational Alcoa tot april is betaald voor verbruik van brandstof. Terwijl Alcoa uit het land vertrokken is, wordt er nog betaald. Hij vindt dit een trieste zaak.

Hoefdraad zei dat niet op basis van een nieuwe prijs aan Alcoa is betaald. De prijzen werden in 2014 voor vijf jaar bevroren. Er is tegen de oude prijs betaald, voordat de onderhandelingen begonnen. Volgens de minister kan pas als de opdracht wordt gegeven dat hij niet mag betalen, daartoe over worden gegaan. Die opdracht heeft hij niet gekregen.

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons reageerde verbaasd op de betaling die de regering gedaan heeft aan Alcoa. Zij vindt dat Suriname niks moet betalen aan Alcoa die al weg is. De Afobakadam is van Suriname. Zij wilde van Hoefdraad weten of Suriname veroordeeld is door een of andere rechtbank om Alcoa te betalen. In de Assemblee is eerder besloten dat Alcoa geen betaling krijgt.

Gajadien voerde aan dat De Nationale Assemblee besluiten heeft genomen over Alcoa, die de regering naast zich neerlegt. De onderhandelingscommissie moest worden ontbonden en een nieuwe worden benoemd. Dat is nog steeds niet gebeurd. Alcoa heeft een brief geschreven aan Dilip Sardjoe die de commissie leidde. De intentieverklaring die getekend is moet nietig worden verklaard.

Het Assembleelid stelde dat besluiten van het college genegeerd worden door de regering. Terwijl het volk verpaupert, wordt wel Alcoa uitbetaald voor stroom waarin ook een mix is van thermische energie. Hij voerde aan dat dit niet kan.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May