Wet 'Passagiers- en Bemanningslijsten' goedgekeurd
12 Aug 2016, 06:25
foto
De oppositie heeft bij de stemming van de ontwerpwet 'Overdracht Passagiers- en Bemanningslijsten' de vergaderzaal verlaten. (Foto: Raoul Lith)


De ontwerpwet 'Overdracht Passagiers- en Bemanningslijsten, is donderdag met algemene (30) stemmen aangenomen in De Nationale Assemblee. De oppositie heeft niet deelgenomen aan de stemming en verliet de zaal als protest tegen het feit dat Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan nog deel uitmaken van het college. Zij waren bij de stemming ook in de vergaderzaal.

De voorzitter van de commissie van rapporteurs, Keshopersad Gangaram Panday, en commissielid Roché Hopkinson (NDP) hadden gehoopt dat de ontwerpwet ook door de oppositie goedgekeurd zou worden. Vooral Krishna Mathoera (VHP) heeft volgens Gangaram Panday en Hopkinson, binnen de commissie een wezenlijke bijdrage geleverd. Diverse voorstellen van Mathoera zijn aangenomen door minister Jennifer van Dijk-Silos.

De minister heeft diverse aanpassingen gepleegd in de wet op basis van voorstellen die zijn gedaan. Bij presidentieel besluit van 26 april 2007 is een Memorandum of Intent tussen de regering van de Verenigde Staten van Amerika en de lidstaten van de Caricom bekrachtigd. Er is een samenwerking afgesproken over het ontwikkelen van een 'advance passenger information system'. Door deze samenwerking kunnen criminelen die gezocht worden op basis van de passagierslijsten, tijdig worden ontdekt en teruggestuurd. De veiligheid wordt hierdoor opgevoerd. Minister Van Dijk-Silos gaf aan dat het beleid erop gericht is om in de toekomst alle zaken over vreemdelingen en immigratie onder een Immigratie Autoriteit te brengen. De minister van Justitie en Politie is verantwoordelijk voor de uitvoering van deze wet,

Gangaram Panday heeft zijn debuut gemaakt als commissievoorzitter. Hij werd gecomplimenteerd voor het werk dat gedaan is en de vlotte voorbereiding en afhandeling van de ontwerpwet. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons merkte op dat het gelukt is om in korte tijd een behoorlijke wet te produceren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May