Valies: Leerkrachten gaan op 3 oktober niet naar school
10 Aug 2016, 17:38
foto
Wilgo Valies, voorzitter van BvL en ALS.


De Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS) zullen op 3 oktober niet naar school gaan. Volgens voorzitter Wilgo Valies doet de regering niks aan de overeenkomst die overeengekomen is. Op 11 juli is een brief naar de regering gestuurd, maar er worden geen acties ondernomen. Valies stelt ook dat leerkrachten geïntimideerd worden en gedwongen worden om naar het binnenland te gaan.

De BvL en ALS vinden dat leerkrachten zich inzetten voor het onderwijs en de leerlingen, maar nu is het tijd om voor eigen belangen op te komen. In augustus moesten de leerkrachten volgens de overeenkomst die in april is gesloten, een inflatiecorrectie krijgen. Het bestedingsinkomen van de leerkracht in vergelijking met januari is behoorlijk achteruitgegaan door de inflatie. Valies zei op een persconferentie dat er "geen geluid en geen beeld is" van de overheid. Er is totaal geen contact gemaakt met de vertegenwoordigers van leerkrachten.

Er is een presidentiële commissie geïnstalleerd om de uitvoering van de overeenkomst voor te bereiden. De twee vertegenwoordigers van de vakbonden hebben gerapporteerd dat er weinig gebeurt in de commissie. Er is volgens Valies ook een dispuut in de commissie, waar acht overheidsvertegenwoordigers in zitten. Als de commissie niet tot resultaat komt, zal de herwaardering ook niet uitgevoerd worden. Er wordt volgens Valies niet op een goede manier gewerkt in de commissie.

"Wij gaan dit niet accepteren. Daarom zullen wij per 3 oktober bijeenkomen en een besluit nemen hoe verder te gaan. In elk geval zullen de leerkrachten niet naar school gaan," kondigt Valies aan. De overheid moet zich houden aan zaken die overeen zijn gekomen, benadrukt de vakbondsleider. "Wat voor een signaal wordt er gegeven aan anderen als de grootste werkgever zich zo gedraagt. Dit is voor ons niet acceptabel. Wij hebben zorgen als de overheid op deze manier omgaat en haar verplichtingen niet nakomt."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May