Brazilië: Senaat stemt voor afzettingsproces Rousseff
10 Aug 2016, 10:19
foto
Dilma Rousseff heeft de procedure tegen haar omschreven als een poging tot staatsgreep.(Foto: Getty Images)


De Braziliaanse Senaat heeft gestemd voor een afzettingsproces van de geschorste president Dilma Rousseff, die ervan wordt beschuldigd dat ze zich niet aan de begrotingswetten heeft gehouden. Het Senaat heeft met 59-21 gestemd om het proces tegen Rousseff voort te zetten.

Het proces wordt waarschijnlijk eind deze maand opnieuw opgepakt. De Senaat heeft Rousseff in mei geschorst voor vermeende illegale boekhoudkundige praktijken. Rousseff zegt dat deze gangbare praktijken waren onder vorige regeringen.
Na een marathon debat dat vanochtend is beëindigd, heeft de Senaat met gemak meer dan de vereiste gewone meerderheid die nodig was gekregen. Een twee derde meerderheid is nodig in de eindstemming na het proces. De verwachting is dat die stemming in de week na de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen plaatsvindt.

Naarmate het debat dinsdag vorderde, zei Ricardo Lewandowski, president van het Hooggerechtshof aan senatoren dat ze op het punt stonden om "uit één van de zwaarste taken in de grondwet uit te voeren". Rousseff zou geld hebben uitgegeven zonder goedkeuring van het Congres en zou ze ongeoorloofde leningen van staatsbanken hebben genomen om de nationale begroting voorafgaand aan de verkiezingen van 2014 - waarbij ze werd herkozen - op te krikken.

Haar bondgenoten in de Arbeiderspartij hebben erop gewezen dat veel van de leden van het Braziliaans congres die haar hebben beschuldigd, zelf betrokken zijn bij corruptiezaken. Rousseff is niet geconfronteerd met beschuldigingen van het wijdverspreid corruptieschandaal bij de staatsoliemaatschappij Petrobras. Maar ze is bezoedeld door het schandaal, waarin haar Arbeiderspartij wordt beschuldigd van gebruik van een deel van de ontbrekende gelden voor haar campagnevoering.

Als ze uit het ambt wordt gezet, zal haar voormalige kandidaat vicepresident, Michel Temer, in de presidentiële stoel blijven tot de volgende verkiezingen in 2018. Rousseff heeft Temer beschuldigd van het orkestreren van een politieke coup tegen haar. Tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen vrijdag, kreeg Temer boegeroep van het publiek terwijl hij de Spelen voor geopend verklaarde. Er zijn verschillende protesten tegen hem geweest voor het begin van de Spelen evenals vreedzame protesten op een aantal Olympische locaties.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May