Mexico zoekt slachtoffers dodelijke storm Earl
08 Aug 2016, 14:04
foto
Tlaola in Puebla is grotendeels begraven onder modder en puin.(Foto's: AFP)


Hulpverleners in Mexico zijn op zoek naar overlevenden na aardverschuivingen waarbij tientallen zijn gedood in de nasleep van tropische storm Earl. De zwaarst getroffen staat is Puebla in het centrum van Mexico, waar ten minste 28 mensen zijn omgekomen nadat stortregens modderstromen veroorzaakten.

Gouverneur Rafael Moreno Valle van Puebla zegt dat er honden zijn ingezet om te zoeken naar vermisten. Volgens functionarissen kunnen sommige afgelegen gebieden nog niet worden bereikt. Van minstens 40 personen is de dood bevestigd nadat tropische storm Earl zich zaterdag over Mexico verplaatste. Eerder had Earl Belize en Guatemala in Midden-Amerika aangedaan.

Maar het is in de Mexicaanse staten van Puebla, Veracruz en Hidalgo, waar de zware regenval de meeste schade heeft veroorzaakt. Onder de dodelijke slachtoffers zijn vijftien kinderen die zijn omgekomen toen hun huizen werden bedolven door modder die van verregende heuvels naar beneden gleed.

Een volledige heuvel in de buurt van Huauchinango is ingestort, waarbij een nabijgelegen dorp is weggevaagd. "Het is een tragedie wat er is gebeurd met onze mensen in Huauchinango," zegt burgemeester Gabriel Alvarado. Alleen al in de staat Puebla zijn ongeveer tweehonderd mensen dakloos geworden.

In het naburige Veracruz zijn elf mensen gedood en in Hidalgo is een vijftienjarige in het ziekenhuis overleden nadat hij uit de modder was gehaald. Meer dan 10.000 personen zijn getroffen en zijn 18 dorpen in de oostelijke staat geïsoleerd.

Het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) heeft gewaarschuwd voor een andere storm die Mexico nadert. Hij zegt dat de tropische storm Javier kan aansterken tot een orkaan tegen maandagmiddag. In het voorspelde spoor van de storm moet hij dichtbij of over de zuidwestkust van Mexico passeren om vervolgens het zuidelijk deel van het schiereiland Baja California aan te doen, zegt het NHC.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May