Republic Bank blikt tevreden terug op 1 jaar in Suriname
08 Aug 2016, 00:01
foto
De leiding van Republic Bank in Suriname. Van l-r: Deputy Managing Director Peter Ng A Tham, Director Retail Banking Lillian Leeflang, Gloria Anthony, Managing Director en Montague McLeod, Director of Corporate Banking. (Beeld: René Gompers)


De Republic Bank Limited uit Trinidad & Tobago is al een jaar actief in Suriname. Het eerste jaar is ondanks grote uitdagingen vruchtbaar geweest en de vooruitzichten zien er heel goed uit, deelt de bankleiding mee. “We hebben de gestelde doelen gehaald en financieel mogen we niet klagen,” zegt Gloria Anthony, Managing Director van de bank, tevreden. “We zijn er om te blijven. Er is niet zomaar geïnvesteerd in Suriname. Er is hier genoeg markt en heel veel potentie.”

Republic Bank heeft vorig jaar de RBC bank overgenomen. RBC was daarvoor de RBTT bank en eerder de ABN Amro. “Dit instituut heeft weliswaar verschillende namen gehad. Maar ik verzeker u dat er na de Republic Bank geen andere komen. Deze naam zal nog vele jaren prijken op het gebouw,” garandeert Anthony. Republic is de eerste bank van Trinidad & Tobago. De financiële instelling is in 1837 opgericht en heette toen de Colonial Bank, Barclays Bank International in 1971 en vanaf 1981 Republic Bank Limited. De bank is ook actief in Guyana, Barbados en Grenada. Tegelijk met de overname in Suriname heeft de bank haar aandelen in de HFC Bank in Ghana tot ruim zestig procent vergroot.

Er is ruim US$ 40 miljoen gemoeid met de overname in Suriname. Het overgangsproces is bijna compleet. Er wordt vooralsnog gewerkt met het systeem van de vorige eigenaar. Het eigen systeem wordt binnenkort geïnstalleerd. Er volgen nog meer investeringen kondigt Anthony aan. Deputy Managing Director Peter Ng A Tham, die er sinds de dagen van ABN Amro aanzit, geeft aan dat er enorme veranderingen zijn aangebracht in de structuur en werkwijze van de bank. Er zijn nieuwe krachten aangetrokken en nieuwe afdelingen opgezet. De meeste problemen waarmee het personeel zat, zijn weggemaakt. Er is zelfs binnen een maand een nieuwe arbeidsovereenkomst gesloten met de nieuwe werkgever.

De interne veranderingen zijn nodig om de uitgebreide klantenservice excellent te maken. Het regionaal en internationaal succes van Republic Bank is grotendeels gebaseerd op de scala aan diensten én de bediening van cliënten daarin, geeft Anthony aan. Ideeën, vragen en klachten van de klant worden heel serieus genomen, licht de Director Retail Banking Lillian Leeflang toe. “We hebben recent een speciale afdeling voor opgezet. Onze klanten zullen binnenkort merken dat de service aanzienlijk verbeterd is. Het zal op maat gesneden zijn. Zakendoen zal anders ervaren worden bij ons. De goede service zal maken dat de huidige clientèle nieuwe naar ons toetrekt.”

“Economische recessies en financiële crises zijn niet vreemd voor de Republic Bank,” haalt Anthony aan. “De gebieden waar wij opereren hebben vaker gezeten in recessies. Maar we hebben genoeg ervaring en kunde om deze uitdagingen het hoofd te kunnen bieden. Crises gaan en komen, het team in Suriname kan bouwen op de ervaring om ook door deze dip te komen. Deze kennis en kunde om door zware tijden heen te komen is de meerwaarde die we bieden aan de klant.” De Director of Corporate Banking Montague McLeod, vult aan dat dit gegeven de zakelijke relatie met de clientèle gaat verstevigen. “Wij zijn in staat onze cliënten, grote, kleine of startende ondernemingen, met heel duur advies bij te staan. Het personeel kan bogen op honderden jaren ervaring . Dit advies wordt gratis gegeven. Men hoeft niet langer dure consultants aan te trekken. Wij gaan voor een lange en duurzame relatie met de klant. Als het met hen goed gaat, gaat het goed met ons, als zij groeien groeien wij ook.”

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May