Ravaksur weet niks over overeenkomst sociale partners
08 Aug 2016, 06:22
foto
Robby Berenstein, coördinator van Ravaksur


De Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur) heeft tijdens een spoedvergadering het terugdraaien van de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) bij de Energie Bedrijven Suriname (EBS), besproken. Een vertegenwoordiger van de OWOS, de bond bij EBS is aangehoord. Aangegeven is dat niet geaccepteerd zal worden dat een gesloten overeenkomst wordt opengebroken door de regering.

Coördinator van Ravaksur, Robby Berenstein, zegt aan Starnieuws dat de OWOS niet gaat meewerken aan terugdraaien van de gesloten cao. Dit zou een precedentwerking hebben op andere bedrijven. Ook bij de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) zijn er afspraken tussen de bond en de directie gemaakt voor salarisverhoging en een lumpsum.

Ravaksur stelt dat er geen akkoord is tussen de sociale partners dat er geen salarisverhogingen mogen worden gegeven. "Er zijn diverse overeenkomsten gesloten tussen bonden en bedrijven. Daarbij zijn er salarisverhogingen overeengekomen en ook lumpsums. Dit zou niet mogelijk zijn als een van de partners een overeenkomst had," stelt Berenstein.

Het terugdraaien van de cao bij EBS heeft geen enkele juridische grondslag. Bij de gang naar de rechter wordt de Staat volgens Berenstein veroordeeld. Bij de EBS waren werknemers al spontaan in actie gegaan. De vakbond heeft aangegeven dat rustig gewacht wordt tot uiterlijk 15 augustus, want dan moet een deel van de overeenkomst worden uitbetaald. De overeenkomst is gesloten tussen de bond en de directie, die het bedrijf in en buiten rechte vertegenwoordigt.

Berenstein voert aan dat de regering geen openheid geeft over de werkelijke financiële situatie. Met moeite zijn salarissen en vakantiegeld uitbetaald. Werknemers bij de Scheepvaart Maatschappij Suriname zijn niet uitbetaald. Ook is de overheid jegens veel instellingen haar betalingsverplichting niet nagekomen. "Als er meer openheid gegeven zou worden, was er meer begrip voor de situatie," stelt Berenstein.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May